Terug

Vooruitblik 2022

Overwater Pensioenen

-> Sinds 2013 stijgt de AOW-leeftijd stapsgewijs. Per 1 januari 2022 stijgt de AOW-leeftijd naar 66 jaar en 7 maanden. Dit betekent een stijging van 3 maanden, want dit jaar was de AOW-leeftijd 66 jaar en 4 maanden.

-> Het pensioenstelsel in Nederland gaat uiterlijk per 1 januari 2023 flink op de schop. Vanaf die datum gaat waarschijnlijk de Wet Toekomst Pensioenen in. Deze wet komt voort uit het Pensioenakkoord, waarover bijna 10 jaar is onderhandeld tussen sociale partners en de overheid. Hieronder leest u de belangrijkste punten:

  • De AOW-leeftijd stijgt vanaf 2025 mee met de gemiddelde levensverwachting
  • De premie voor ouderdomspensioen wordt leeftijdsonafhankelijk
  • De introductie van het bedrag ineens (lees meer)
  • Het nabestaandenpensioen wordt eenvoudiger
  • De wettelijke verzekeringsplicht voor het arbeidsongeschiktheidsrisico voor zzp’ers
  • De tijdelijke mogelijkheid voor vervroegd uittreden

Hoe deze punten inhoudelijk vorm gaan krijgen, is nog niet voor alle punten duidelijk omdat het wetsvoorstel nog niet is aangenomen door de Tweede Kamer. Zodra er meer ontwikkelingen zijn, komen wij hier in de toekomstige nieuwsbrieven bij u op terug.

Overwater Hypotheken

-> Het maximale tarief waartegen je de hypotheekrente kunt aftrekken, gaat al jaren omlaag. In 2022 zal het tarief dalen van 43% naar 40%. In 2023 bereiken we voor iedereen een gelijk belastingvoordeel van 37,05%. Dit betekent dat het voor de hogere inkomens aantrekkelijk is om in ieder geval in 2022 de hypotheek over te sluiten.

-> Het eigenwoningforfait daalt met 0,05% van 0,5% naar 0,45% tot een maximale WOZ-waarde van € 1.110.000,00. Hierdoor gaan woningbezitters iets minder belasting betalen. De vraag is alleen wat er met de waarde van de woningen zal gebeuren in deze woningmarkt.

-> In 2022 zal de kostengrens opgetrokken worden van € 325.000,00 naar € 355.000,00. Hierdoor komen meer mensen in aanmerking voor een hypotheek met NHG. De wijziging komt tot stand door de aanhoudende stijgende woningprijzen. De borgtochtprovisie van de NHG gaat in 2022 met 0,1% naar beneden. De verlaging van de borgtochtprovisie is een gevolg van de stijgende woningprijzen en het feit dat er minder verliesdeclaraties zijn.

-> De regels voor partners die samen een huis kopen en al eerder een koopwoning hadden en de regeling voor een monumentenwoning veranderen. Mocht u hier meer informatie over willen, maak dan een afspraak met uw adviseur.

Overwater Verzekeringen

-> Schadevrije jaren kunnen per 1 januari na overlijden worden overgedragen aan de achtergebleven partner en verdeeld worden onder ex-partners na een scheiding. Ook kunnen vanaf dat moment opgebouwde schadevrije jaren uit het buitenland en door leasen worden overgenomen

-> Het kabinet gaat verder met het ontwikkelen van een basis-arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers, die zo wordt vormgegeven dat oneerlijke concurrentie en te grote inkomensrisico’s voor individuen worden voorkomen

->Wanneer u uw (land)bouwvoertuigen nog niet is geregistreerd. Dient het voertuig na 1 januari 2022 gekeurd en beoordeeld te woorden door de RDW voordat het in aanmerking komt voor registratie

Meer informatie?
Wilt u meer weten over dit onderwerp of andere diensten van ons bedrijf? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer: 0186-820000 of per e-mail: info@overwater-advies.nl.

Ontdek nu ook onze App

Met onze App heeft u in een handomdraai alle belangrijke informatie bij de hand. Meld direct uw schade of plan zelf een afspraak in.

Blijf op de hoogte

Door onze nieuwsbrief houden wij onze bestaande en toekomstige relaties op de hoogte van de ontwikkeling van ons kantoor en ons vakgebied.