Het is zover: u gaat voor het eerst een huis kopen. Een spannende tijd, waarin u over veel zaken moet nadenken. Waaronder de financiering van de woning. Dankzij jarenlange ervaring en ons netwerk in de regio zorgen we dat u goed voorbereid de markt op gaat. Dat is belangrijk, want u moet vaak snel schakelen om binnen de gewenste tijd een hypotheek af te sluiten. Onze onafhankelijke hypotheekadviseurs staan voor u klaar. We vertellen u stap voor stap wat u kunt verwachten.

Stap 1: financieel inventariseren

U wilt weten wat u maximaal kunt lenen. Zo begint u goed voorbereid met de zoektocht naar een woning. Wij helpen u graag om uw maximale hypotheek vast te stellen. Met een hypotheekvorm die bij u past én genoeg ruimte biedt om uw droomhuis te kopen. Ons advies: kijk naar wat u kan en wil besteden aan maandlasten. Er moet natuurlijk genoeg overblijven voor andere dingen. Denk daarbij ook aan de toekomst.

Met de huidige regelgeving is het mogelijk om tot 100% van de waarde van uw nieuwe woning te financieren. De bijkomende kosten financiert u zelf. Het is daarom belangrijk om te weten hoeveel eigen geld u nodig heeft. Daarnaast bespreken we de risico’s van arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en overlijden. Maak kosteloos een afspraak met onze hypotheekadviseurs. Alvast een indicatie van uw maximale hypotheek en de maandlasten? Vul dan onze handige rekentool in.

Maak een afspraak

Stap 2: denk na over uw woonwensen

Zodra u weet wat u maximaal kunt lenen, kunt u kijken naar woonwensen die daarbij aansluiten. Hoe wilt u dat uw nieuwe woning eruit ziet en wat mag daarbij niet ontbreken? Denk aan een bepaald aantal slaapkamers, een tuin of een balkon. Zet uw wensen op een rij en maak onderscheid tussen wensen die wel en niet en onderhandelbaar zijn. Zo kunt u gericht op zoek naar een woning.

Stap 3: woningen zoeken en bezichtigen

Nu u weet wat u kunt lenen en welke maandlasten daarbij horen, kunt u woningen gaan zoeken en bezichtigen. Veel huizenzoekers schakelen een aankoopmakelaar in, anderen gaan zelfstandig op zoek. Met behulp van ons uitgebreide netwerk in de regio kunnen we u hierbij adviseren.

Stap 4: scan op mogelijkheden om een woning te verduurzamen

Tijdens de zoektocht naar een woning denkt u misschien niet direct aan het verduurzamen van de woning. Maar dit kan u voordeel opleveren. Duurzame investeringen in een woning verlagen namelijk de energierekening en verhogen het wooncomfort. Mogelijk krijgt u ook duurzaamheidskorting op uw hypotheek. Wist u dat onze adviseurs erkend duurzaamheidsadviseur zijn? Ze vertellen u graag meer over de mogelijkheden.

Stap 5: (voorlopig) koopcontract tekenen

Heeft u een woning gevonden en is uw bod geaccepteerd? Dan is het tijd om het (voorlopig) koopcontract te tekenen. Daarin zijn alle afspraken vastgelegd waaronder het moment van de overdracht, de bankgarantie en de ontbindende voorwaarden. Wij zetten de vervolgstappen in gang en maken alles in orde bij de geldverstrekker en notaris.

Onze adviseurs begeleiden u zoveel mogelijk vooraf en kijken verder dan de financiering. Zo weet u precies weet wat uw mogelijkheden zijn. Het is daardoor niet in iedere situatie nodig om ontbindende voorwaarden op te nemen. We gaan graag met u in gesprek.

Stap 6: De notaris en sleuteloverdracht

Het is bijna zo ver: uw nieuwe huis is in zicht! De notaris stelt de leveringsakte en hypotheekakte op. Een aantal dagen van tevoren ontvangt u de documenten zodat u deze kunt controleren samen met de adviseur bij Overwater. Daarna ondertekent u ze en vindt de sleuteloverdracht plaats. De woning is nu van u!

Wat is een startershypotheek?

Een startershypotheek is een hypotheek voor mensen die voor het eerst een eigen huis kopen. Het is geen specifieke hypotheekvorm, maar vaak een aanpassing van een bestaande hypotheekvorm. Bijvoorbeeld de lineaire hypotheek. Dat is het geval bij een schenking of andere regeling met ouders en grootouders. Ook is het mogelijk om gebruik te maken van een uitgestelde aflossing. U krijgt dan meer tijd om de hypotheek af te lossen. Daardoor zijn de maandlasten lager, maar loopt de hypotheek langer. Op onze pagina over hypotheekvormen zetten alle hypotheekvormen op een rij.

De starterslening van SVn

Een andere oplossing voor starters is de starterslening van het SVN. Dit is een aanvullende hypotheek via de gemeente en overbrugt het verschil tussen de prijs van de woning en het bedrag dat je bij de bank kunt lenen. Aan maatwerkoplossingen zoals deze zitten ook voorwaarden verbonden. Die zijn niet altijd voordelig. Laat u daarom goed informeren.

Wat is de beste hypotheek voor een starter?

Welke hypotheek de beste is, verschilt per starter. Koopt u op jongere leeftijd uw eerste huis, dan adviseren we vaak de annuïteitenhypotheek. Gedurende de rentevaste periode betaalt u een vast bedrag per maand. De netto maandlasten nemen toe naarmate de looptijd van de lening verstrijkt. Op de einddatum is de volledige hypotheek afgelost. U kunt bij deze hypotheek het meest financieren, tegen de laagste maandlasten.

Koopt u op latere leeftijd uw eerste huis? Dan kan de lineaire hypotheek een uitkomst bieden. Gedurende de looptijd van de lening nemen de maandlasten af. Dat kan gunstig zijn wanneer u nog een aantal jaren werkt, en tijdens de looptijd met pensioen gaat. Ook deze hypotheek is op de einddatum volledig afgelost.

Een aflossingsvrije hypotheek afsluiten als starter

Starter en toch een aflossingsvrije hypotheek afsluiten? Dat is mogelijk. Bij deze hypotheekvorm kan tot 50% van de marktwaarde van de woning gefinancierd worden zonder fiscaal voordeel. De leencapaciteit neemt daarom af, maar de maandlasten ook. Geen situatie is hetzelfde. Laat u daarom goed adviseren door onze adviseurs Martijn Vermeulen en John van Helden. Maak een afspraak en ga goed voorbereid de woningmarkt op.

Maak een afspraak

https://overwater-advies.nl/wp-content/uploads/Hypotheek-aanbieders.png

Anderen bekeken ook

Een ander huis kopen

Heeft u een eigen woning en bent u van plan om binnenkort een ander huis te kopen? Dan krijgt u met meer zaken te maken dan toen u uw eerste woning kocht.

Lees meer

Hypotheekadvies

Bij de aankoop van een woning verzorgen wij voor u het hele traject, van offerte tot aan het passeren van de hypotheek bij de notaris.

Lees meer

Ontdek nu ook onze App

Met onze App heeft u in een handomdraai alle belangrijke informatie bij de hand. Meld direct uw schade of plan zelf een afspraak in.

Blijf op de hoogte

Door onze nieuwsbrief houden wij onze bestaande en toekomstige relaties op de hoogte van de ontwikkeling van ons kantoor en ons vakgebied.