Een eerste huis kopen?

Het kopen van uw eerste huis is leuk maar ook heel spannend, het gaat immers om de grootste aankoop die u ooit heeft gedaan. Wij snappen heel goed dat u hierover veel vragen hebt. Wat is uw maximale hypotheekbedrag? welke fiscale voordelen levert het kopen van een huis mij op? is het verstandig om al mijn spaargeld te investeren? en zo zijn er nog veel meer vragen. Wat staat u te wachten en waar moet u allemaal rekening mee houden? Onze hypotheekadviseur helpt u graag op weg!

Om het hele traject van het kopen van uw eerste huis zo overzichtelijk mogelijk te maken hebben wij het traject voor u onderverdeeld in vijf fases.

  1. De oriëntatiefase
  2. Op huizenjachtfase
  3. De onderhandelingsfase
  4. De hypotheekfase
  5. De notarisfase
1. De oriëntatiefase  

Als u heeft besloten om een eigen huis te gaan kopen is het uiteraard belangrijk om goed te inventariseren wat uw financiële mogelijkheden zijn. Zoals u zult begrijpen hangt dit van een aantal factoren af zoals bijvoorbeeld koopt u een huis alleen of samen met uw partner? Heeft u eigen spaargeld of kan uw familie u financieel ondersteunen? Dit zijn slechts twee voorbeelden van vragen die veel invloed op het te lenen bedrag hebben. Wij plannen graag met u een geheel vrijblijvend gratis kennismakingsgesprek in om in kaart te brengen wat uw persoonlijke situatie is, wat uw wensen zijn en welk hypotheekbedrag u maximaal zou kunnen lenen.

2. De Huizenjachtfase

Als u weet hoeveel geld u kunt lenen voor de aankoop van een huis, dan kan de huizenjacht pas echt gaan beginnen. Wanneer u enthousiast bent over een woning, dan raden wij u aan om van tevoren relevante informatie op te zoeken, voordat u een bod uitbrengt. Denk hierbij aan welke verbouwingsmogelijkheden er zijn, is het pand goed geïsoleerd? wat is de onderhoud status van het pand? wat is het bestemmingplan voor de omgeving? Enzovoort.

Tip! Ga ook een ’s ochtend en ’s avond bij het huis kijken.

3. De onderhandelingsfase

Als u uw droomhuis heeft gevonden dan kunt u starten met de onderhandelingsfase. Het is van belang dat u van te voren goed nadenkt over de hoogte van uw bod en de gevolgen hiervan op uw dagelijks leven. Om de hoogte van uw bod vast te stellen kan het interessant zijn om het kadaster te raadplegen. Dit geeft u een indicatie van de verkoopprijs van andere, wellicht soortgelijke, woningen die in de buurt zijn verkocht.

Tip! Vergeet niet om de ontbindende voorwaarden in uw bod op te nemen. Dit geeft u de mogelijkheid om onder de koop uit te komen als één van de vastgestelde redenen zich voordoet.

4. Hypotheekfase

Wanneer uw bod is geaccepteerd kunt u het voorlopige koopcontract gaan tekenen en uw hypotheek gaan regelen. Vergeet ook niet om een notaris uit te kiezen en eventueel een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. In goed overleg met onze hypotheekadviseur kiest u de hypotheek die het beste bij u persoonlijke situatie en wensen past.

Doorgaans heeft u de keuze tussen een lineaire en annuïteiten hypotheek. Wilt u meer weten over wat de verschillen en wat de voor- en nadelen zijn, klik dan hier voor een uitgebreid voorbeeld. Uiteraard kan onze hypotheekadviseur u hier ook over informeren.

Tip! U kunt tot maximaal 106% van de woningwaarde lenen als u de extra 6% gebruikt voor energiebesparende maatregelen. 

5. Notarisfase

Zodra u in overleg met onze hypotheekadviseur een passende hypotheek heeft gevonden, geeft u onze adviseur de opdracht om uw hypotheek af te sluiten. Nadat de definitieve hypotheek offerte is getekend en is goedgekeurd door de geldverstrekker, vindt de officiële overdracht van het huis bij de notaris plaats. De notaris leest samen met u de stukken door en controleert of u alles heeft geregeld wat u moet regelen. Hierna is het tijd om het koopcontract en de hypotheekakte te tekenen. Gefeliciteerd, u bent dan officieel eigenaar van uw nieuwe woning.

Tip! Zorg ervoor dat u vanaf het moment dat u de officiële eigenaar bent van het huis, u het huis ook goed heeft verzekerd. 

 

Meer informatie?

Wilt u graag meer informatie ontvangen over de mogelijkheden van uw hypotheek? U kunt zelf eenvoudig een vrijblijvend gesprek inplannen met één van onze hypotheek adviseurs.

Plan hier uw afspraak
https://overwater-advies.nl/wp-content/uploads/2020/03/4185-scaled.jpg