Terug

Update – Registratieplicht landbouwwerktuigen

Wij hebben u eerder geïnformeerd over de invoering van de registratieplicht voor landbouwwerktuigen per 1 januari 2021. Via deze weg willen wij u graag nogmaals informeren over de gevolgen (verplichtingen) die zijn ontstaan door de invoering van de registratieplicht voor landbouwwerktuigen.

Voor bestaande en nieuwe landbouwvoertuigen (trekkers, getrokken aanhangwagens, shovels, mobiele kranen, en combines e.d.) die op de openbare weg rijden, geldt vanaf 1 januari 2021 een registratieplicht. Alle nieuwe landbouwvoertuigen die na invoering van het wetsvoorstel worden verkocht, zijn bij aflevering geregistreerd en hebben een kentekenplaat. In de conversieperiode, van 1 januari tot en met 31 december 2021, kunnen bestaande landbouwvoertuigen zonder keuring van de RDW worden geregistreerd. Na de conversieperiode is een keuring voor registratie verplicht en zijn de kosten van registratie hoger.

Uitzonderingen
Er gelden een aantal uitzonderingen voor de registratieplicht. Zo hoeven bijvoorbeeld landbouwvoertuigen die nooit op de openbare weg rijden, niet geregistreerd te worden. Ook voor fruittreintjes (trekker en wagentjes) geldt een uitzondering op de registratieplicht. Wanneer u twijfelt of u uw landbouwvoertuig(en)moet registreren, maak dan gebruik van de keuzehulp van de RDW.

Hoe gaat het registreren in zijn werk?

Stap 1 (Registreren bij de RDW)
Zoals hierboven al beschreven, raden wij iedereen aan om in 2021 alle (land)bouwwerktuigen te registreren. Dit omdat de voertuigen in 2021 tegen een laag tarief (€ 18) eenvoudig door u zelf geregistreerd kunnen worden op de website van de RDW of bij een RDW-keuringsstation. De registratieplicht geldt dus niet alleen voor tractoren, maar ook voor o.a. shovels, een getrokken werktuig en getrokken aanhangwagen.

Stap 2 (Geregistreerde voertuigen aanmelden)
Nadat u het voertuig en het kentekenbewijs heeft geregistreerd, ontstaat er een verzekeringsplicht*. Wij als uw verzekeraar moeten uw voertuig aanmelden bij de RDW. U kunt uw geregistreerde voertuigen eenvoudig aanmelden door dit ingevulde formulier  naar ons toe te sturen Nadat wij de gegevens hebben ontvangen, zorgen wij voor het aanmelden en ontvangt u de gewijzigde polis(sen).

* Voor aanhangwagens en verwisselbaar getrokken uitrustingsstukken geldt geen verzekeringsplicht.

Let op!
Op dit moment is het erg druk bij de RDW en kan het mogelijk zijn dat u uw kentekens die u op dezelfde dag heeft geregistreerd niet allemaal tegelijk ontvangt. Wij adviseren u om nadat u het kenteken heeft ontvangen deze gelijk bij ons aan te melden via onze website. U heeft namelijk 28 dagen om het kenteken aan te melden bij uw verzekeraar. Wanneer u dit niet doet, loopt u het risico op een forse boete voor ‘onverzekerd rijden’.

Kosten
Naast de bovengenoemde kosten voor het registreren van uw voertuig bij de RDW, brengen wij per voertuig eenmalig € 12,10 in rekening voor het aanmelden van uw voertuig en het afgeven van de gewijzigde polis(sen).

Let op! Bovenstaande regeling is niet van toepassing op onze oldtimertractoren verzamelpolis .

Vragen?
Wanneer u op dit moment vragen heeft, vernemen wij dat graag. Wij zijn telefonisch te bereiken op 0186-820000 of door te mailen naar info@overwater-assurantie.nl.

Ontdek nu ook onze App

Met onze App heeft u in een handomdraai alle belangrijke informatie bij de hand. Meld direct uw schade of plan zelf een afspraak in.

Blijf op de hoogte

Door onze nieuwsbrief houden wij onze bestaande en toekomstige relaties op de hoogte van de ontwikkeling van ons kantoor en ons vakgebied.