Vóór de uitbraak van het coronavirus werkte de meeste collega’s misschien één of twee dagen in de week vanuit thuis. Nu is thuiswerken voor veel werknemers het nieuwe normaal. Maar hoe zit nu met de werkgeversaansprakelijkheid bij thuiswerken?

De werkgever is verantwoordelijk voor een veilige plek voor zijn werknemers. Deze verantwoordelijkheid, die op de schouders van de werkgever rust, heet ook wel de zorgplicht. Dit houdt onder meer in dat er moet worden gezorgd voor een goede ergonomische stoel en een goed afgesteld bureau op het kantoor. Daarnaast moet de werkgever erop toezien dat de werknemer niet te veel uren achter elkaar werkt en voldoende pauzes neemt.

Voor sommige risico’s bij het thuiswerken is het onmogelijk om als werkgever maatregelen te treffen om ongevallen te voorkomen (denk aan: rondslingerend speelgoed, loshangende kabels etc.). De werkgever kan hiervoor dan ook niet aansprakelijk worden gesteld. Uiteraard is het wel mogelijk om als werkgever een ergonomische stoel en losse schermen ter beschikking te stellen en de medewerker te adviseren over de inrichting van de werkplekopstelling.

Een andere vraag is wie er aansprakelijk is als apparatuur, zoals een laptop, tijdens het thuiswerken beschadigd raakt. Voor het antwoord hierop is het belangrijk om te weten wie de eigenaar is van de apparatuur. Wanneer de werknemer de apparatuur in bruikleen heeft, is in het geval van schade de werkgever aansprakelijk. Indien de werknemer gebruik maakt van persoonlijke apparatuur is het antwoord iets ingewikkelder.

Stel, de werknemer kiest ervoor om met zijn of haar eigen apparatuur te werken in plaats van met apparatuur die is aangeboden door de werkgever. Dan is in de meeste gevallen de werknemer zelf aansprakelijk wanneer er schade ontstaat. Dit geldt ook wanneer de werknemer zijn of haar persoonlijke apparatuur gebruikt en de werkgever geen apparatuur heeft aangeboden.

Voor de medewerkers die vanuit huis werken met persoonlijke apparatuur is het goed om te weten dat veel verzekeraars schade aan elektronica alleen verzekeren met een allriskverzekering of een afzonderlijke elektronica verzekering. Wij kijken graag met u mee of u op dit moment goed verzekerd bent voor dit soort situaties en welke eventuele verzekeringsoplossingen wij u kunnen aanbieden. U kunt hiervoor contact met ons opnemen via info@overwater-assurantie.nl of door contact op te nemen met uw adviseur.

Ontdek nu ook onze App

Met onze App heeft u in een handomdraai alle belangrijke informatie bij de hand. Meld direct uw schade of plan zelf een afspraak in.

Blijf op de hoogte

Door onze nieuwsbrief houden wij onze bestaande en toekomstige relaties op de hoogte van de ontwikkeling van ons kantoor en ons vakgebied.