Als u als zelfstandig ondernemer een hypotheek gaat aanvragen werkt dat anders dan wanneer u in loondienst bent. Hieronder leggen we u uit hoe het werkt met een hypotheek als u zelfstandig ondernemer bent.

Een huis kopen als zelfstandige
u bent zelfstandig ondernemer en u wilt een huis kopen. De online rekentools gaan vaak uit van inkomens uit loondienst. Hoe kunt u een realistische inschatting maken van wat u als zzp’er kunt lenen om een hypotheek te kunnen krijgen?

Berekenen van uw inkomen als zelfstandige
Wat voor hypotheek u kunt krijgen, hangt voor een groot deel af van uw inkomen. Als zzp’er heeft u geen vast inkomen of werkgeversverklaring waarop uw inkomen staat. Daarom kijken we naar het gemiddelde resultaat van je onderneming of winstaandeel van de afgelopen 3 jaar. Dat is uw toetsinkomen. Is dat gemiddelde hoger dan de cijfers uit het laatste jaar? Dan kijken we alleen naar het afgelopen jaar

Hoeveel mag u lenen?
Daarnaast mag je sinds 2018 maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Dit geldt voor iedereen, dus ook voor zzp’ers. Soms mag je als zelfstandige echter minder lenen dan 100%, omdat geldverstrekkers het risico te groot vinden dat je zonder inkomen komt te zitten. Een uitzondering vormen bijzondere bepalingen zoals energiebesparende maatregelingen.

Rekenmeester
De meeste geldverstrekkers verlangen van u dat u uw zakelijk inkomen laat toetsen en bepalen bij een rekenmeester. Een rekenmeester is een bureau dat hier in gespecialiseerd is, die wij voor u benaderen op basis van de door u geleverde documenten. De rekenmeester bepaalt vervolgens uw zakelijk toetsinkomen voor de hypotheekaanvraag en verwerkt uw gegevens in een rapport dat zal worden vrijgegeven na het voldoen van de factuur door u.

Bent u korter dan 3 jaar zzp’er?
Ook als u korter dan 3 jaar zelfstandig ondernemer bent, kun u onder voorwaarden een hypotheek krijgen.

Nationale Hypotheek Garantie voor zelfstandigen
Bent u langer dan 1 jaar zelfstandig ondernemer? Dan kunt u onder voorwaarden een Hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie krijgen bij bepaalde geldverstrekkers.

Wat telt nog meer mee bij een ZZP Hypotheek?
Een geldverstrekker kijkt niet alleen naar uw inkomen. Ook deze zaken spelen een rol:
– Uw eigen vermogen
– Uw kredietwaardigheid
– Het soort bedrijf dat u heeft
– Het vooruitzicht van u bedrijf
– Uw werkervaring

https://overwater-advies.nl/wp-content/uploads/chart-4819676_1920.jpg

Ontdek nu ook onze App

Met onze App heeft u in een handomdraai alle belangrijke informatie bij de hand. Meld direct uw schade of plan zelf een afspraak in.

Blijf op de hoogte

Door onze nieuwsbrief houden wij onze bestaande en toekomstige relaties op de hoogte van de ontwikkeling van ons kantoor en ons vakgebied.