Terug

Met de e-bike naar kantoor

Wij merken dat steeds meer ondernemers een elektrische fiets aanschaffen en deze ter beschikking stellen aan hun werknemers. Een duurzame investering voor de ondernemer die ook nog eens bijdraagt aan de gezondheid van de werknemer. Op dit moment zijn er twee soorten elektrische fietsen op de markt, de e-bike en de speed-pedelec.

Speed-pedelec - E-bike
Het grote verschil tussen deze twee voertuigen is dat er volgens de wet een verzekeringsplicht geldt voor de speed-pedelec en deze wordt gezien als een bromfiets. Het is bij de speed-pedelec niet perse nodig om mee te trappen en de trapondersteuning stopt bij een snelheid van 45 km per uur. Voor de e-bike geldt dat je altijd moet meetrappen om vooruit te komen en de trapondersteuning stopt bij een snelheid van 25 km per uur. De situatie zoals hieronder wordt besproken heeft betrekking op het gebruik van de e-bike.

Zakelijk gebruik
Wanneer de e-bike wordt gebruikt voor het dagelijkse woon-werkverkeer biedt de particuliere aansprakelijkheidsverzekering (AVP) van de bestuurder dekking in het geval van een ongeval. Als de e-bike wordt gebruikt tijdens werktijd om bijvoorbeeld een klant te bezoeken biedt de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) geen dekking in het geval van een ongeval. Omdat de e-bike wordt gezien als een gemotoriseerd voertuig en er standaard geen dekking is op de AVB voor het gebruik van gemotoriseerde voertuigen.

Verzekeringsmogelijkheden 
Om het zakelijk gebruik van de e-bikes alsnog te kunnen verzekeren heeft een aantal verzekeraars inmiddels een oplossing uitgewerkt. Tegen een kleine vergoeding wordt het gebruik van een zakelijke e-bike aangetekend op de AVB. Hiermee is het aansprakelijkheidsrisico alsnog verzekerd.

Dit geldt echter niet voor alle verzekeraars waarmee wij samenwerken. In deze gevallen gaan wij voor u opzoek naar andere verzekeringsmogelijkheden voor het aansprakelijkheidsrisico van het zakelijk gebruik van e-bikes. In alle scenario’s is het zeer van belang dat wij op de hoogte zijn van het zakelijk gebruik van e-bikes.

Wanneer u gebruik maakt of van plan bent om gebruik te gaan maken van een zakelijke e-bikes vernemen wij dit graag. U kunt hiervoor contact met ons opnemen via info@overwater-assurantie.nl, te bellen naar 0186-620000 of door contact op te nemen met uw adviseur.

Ontdek nu ook onze App

Met onze App heeft u in een handomdraai alle belangrijke informatie bij de hand. Meld direct uw schade of plan zelf een afspraak in.

Blijf op de hoogte

Door onze nieuwsbrief houden wij onze bestaande en toekomstige relaties op de hoogte van de ontwikkeling van ons kantoor en ons vakgebied.