Het wetsvoorstel voor de APK- en kentekenplicht voor landbouwvoertuigen is op dinsdag 19 mei 2020 door de Eerste Kamer aangenomen. Dit betekent dat vanaf 1 januari 2025 alle landbouwvoertuigen die op de openbare weg komen en breder zijn dan 1,30 meter een kentekenplaat aan de achterzijde moeten voeren en alles wat harder kan dan 40 kilometer per uur een APK. De kentekenplicht zal in fases worden ingevoerd. Landbouwvoertuigen die vanaf de invoering van de wet harder willen rijden dan 25 kilometer per uur moeten dan al een kentekenplaat hebben. Dit geldt ook voor nieuwe voertuigen en voertuigen die vanwege bijzondere afmetingen een ontheffing nodig hebben om de weg op te mogen. Wanneer de wet in werking gaat, is nog niet bekend.

Registratie landbouwvoertuigen

Vanaf de invoeringsdatum kunnen eigenaren van landbouwvoertuigen zelf de voertuigen registreren bij de RDW. Het bestaande materieel hoeft daarvoor niet technisch gekeurd of geschouwd te worden. Dit kan alleen gedurende de overgangsperiode. Na afloop van deze periode dient het voertuig wel gekeurd te worden bij een RDW-keuringsstation in Nederland. Het is nog onduidelijk hoe lang deze overgangsperiode gaat duren.

Kentekenplicht voor landbouwvoertuigen

Na registratie ontvangt de eigenaar een kentekencard waarmee een kentekenplaat besteld kan worden bij een erkende automaterialenzaak. Voor aanhangers en getrokken werktuigen met een maximale constructiesnelheid van 25 kilometer per uur geldt geen registratieplicht. Wel moeten deze bij gebruik op de openbare weg voorzien zijn van een witte volgplaat.

Vrijstelling

Voor voertuigen die niet harder kunnen dan 6 kilometer per uur, zoals tractoren voor fruitpluktreintjes, of voertuigen smaller dan 1,30 meter geldt geen registratieplicht. Oldtimer tractoren krijgen een blauwe plaat.

Verhoging maximumsnelheid

Naast de invoering van de kentekenplicht zal ook de maximumsnelheid worden verhoogd naar 40 kilometer per uur voor gekentekende landbouwvoertuigen. Dit maakt het straks mogelijk dat tractoren van de rondwegen gebruik mogen maken. Hierdoor kunnen dorpskernen en parallelwegen met fietsers en bromfietsers vermijd worden, wat de verkeersveiligheid verhoogd. Voor landbouwvoertuigen met een maximale constructiesnelheid hoger dan 40 kilometer per uur geldt tevens een APK-plicht.

Verzekeringsplicht

Met de registratie van tractoren is via een registercontrole direct duidelijk of de tractor is verzekerd en volgt er ook automatisch een boete wanneer dit niet het geval is. Landbouwvoertuigen die nooit van het erf af komen, zoals heftrucks, hoeven niet geregistreerd te worden en geen kenteken te voeren. Wij adviseren daarentegen wel om deze voertuigen te verzekeren. Het werk- en verkeersrisico is immers altijd aanwezig. Wij houden de ontwikkelingen van de wet- en regelgeving goed in de gaten en adviseren u graag over de best passende verzekeringsmogelijkheden voor uw landbouwmaterieel.

Ontdek nu ook onze App

Met onze App heeft u in een handomdraai alle belangrijke informatie bij de hand. Meld direct uw schade of plan zelf een afspraak in.

Blijf op de hoogte

Door onze nieuwsbrief houden wij onze bestaande en toekomstige relaties op de hoogte van de ontwikkeling van ons kantoor en ons vakgebied.