Terug

Column: Martijn Vermeulen

We worden op dit moment onmiskenbaar blootgesteld aan onzekerheden. We zien dagelijks het leed in Oekraïne en kunnen moeilijk bepalen wat de gevolgen op lange termijn zullen zijn. De voorspellingen zien er niet rooskleurig uit met een verwachte schaarste aan grondstoffen, boodschappen die steeds duurder worden en stijgende energieprijzen, wat nu al goed te merken is aan de pomp.

Oversluiten
Afgelopen weken zagen we ook de hypotheekrente stijgen. Dit had een ongekende toename in het aantal overgesloten hypotheken in de maand februari 2022 tot gevolg. Uit cijfers van het Hypotheken Data Netwerk (HDN) is gebleken dat er landelijk 27.284 meer aanvragen zijn gedaan in februari 2022 ten opzichte van dezelfde maand in 2021. 58% van de totale markt betrof het oversluiten van de bestaande hypotheek. Dit is ruim een verdubbeling ten opzichte van 2021.

Zekerheid
We zien dus dat veel mensen in deze tijd zekerheid zoeken met betrekking tot de maandlasten waar ze invloed op kunnen uitoefenen. Door de hypotheek over te sluiten weet men in ieder geval voor langere tijd dat de woonlasten stabiel zullen blijven. Het HDN wist verder te publiceren dat er een toename is in het aantal aflossingsvrije hypotheken. Hieruit kunnen we opmaken dat consumenten ook eerder voor een lage maandlast kiezen en de aflossing zelf regelen wanneer het uitkomt.

Schenking
Onder onze klanten zien we veel ouders die de overwaarde in de woning opnemen om het met een “warme hand” aan de kinderen te kunnen schenken. Met de schenking maken ze het hun kinderen mogelijk een woning aan te kopen en zo realiseren ze zekerheid over de woonlasten van hun kinderen. Mocht u in de gelukkige positie zijn dat u uw kinderen een schenking kan doen, hou er dan rekening mee dat de zogenoemde “Jubelton” in het regeerakkoord per 2024 zal worden afgeschaft.
De maximale schenking voor een woning kan dit jaar tot een bedrag van € 106.671 en zal per 1 januari 2023 verlaagd worden naar € 27.231. In de praktijk zijn het vaak ouders die deze schenking doen, maar van de fiscus hoeft er geen relatie tussen schenker en ontvanger te zijn. Door de
verlaging van de schenkingsvrijstelling in 2023 is het advies om niet te lang te wachten.

Kom in actie
Het kan zijn dat u zich zorgen maakt over uw huidige- of toekomstige maandlasten, of dat u wilt weten wat de mogelijkheden zijn om lagere lasten te krijgen. Wilt u onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om overwaarde op te nemen, om te schenken of om zelf ruimer te leven? Schroom niet en maak vrijblijvend een afspraak. Het eerste gesprek is kostenloos.

Vragen?
Wilt u meer weten over dit onderwerp of andere diensten van ons bedrijf, neem dan contact met ons op via 0186-820000 of mail naar: martijn@overwater-hypotheek.nl.

Meer over Overwater hypotheken

Ontdek nu ook onze App

Met onze App heeft u in een handomdraai alle belangrijke informatie bij de hand. Meld direct uw schade of plan zelf een afspraak in.

Blijf op de hoogte

Door onze nieuwsbrief houden wij onze bestaande en toekomstige relaties op de hoogte van de ontwikkeling van ons kantoor en ons vakgebied.