Terug

Wel of geen overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering keert geld uit als u of uw partner komt te overlijden. Dat geld kunt u vervolgens gebruiken om bijvoorbeeld geheel of gedeeltelijk de hypotheek af te lossen. Het doel is dat de achterblijvende partner de lasten kan blijven betalen, ook als het inkomen van de overleden partner wegvalt.

De meeste hypotheekverstrekkers stellen een overlijdensrisicoverzekering (ORV) niet langer verplicht bij een hypotheek. Toch kan het verstandig zijn om zo’n verzekering af te sluiten.

Meestal niet verplicht
Als u een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) hebt, bent u sinds 2018 niet meer verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Ook voor hypotheken zonder NHG stellen de meeste aanbieders zo’n verzekering inmiddels niet meer verplicht. Bij sommige banken moet u er nog wel één afsluiten als er meer dan 80% van de woningwaarde geleend wordt.

Denk er toch goed over na
Verplicht of niet: het blijft sowieso verstandig om na te denken over een overlijdensrisicoverzekering. Zeker als u met zijn tweeën bent of een gezin hebt.
Stel u voor dat u of uw partner ruim voor de einddatum van de hypotheek overlijdt. Is het inkomen of spaargeld van de achterblijvende partner dan voldoende om in het huis te kunnen blijven wonen?
Heeft u kinderen? Dan moet de achterblijvende ouder misschien minder gaan werken, of meer gebruik maken van kinderopvang. Dan komt de klap nog harder aan. Een overlijdensrisicoverzekering verlicht in elk geval de financiële pijn.

Samenwoners
Ook de vorm waarbinnen u en uw partner samenleven kan een rol spelen. Wonen jullie samen zonder samenlevingscontract? Dan zijn jullie rechten vaak niet hetzelfde als wanneer jullie zijn getrouwd of een geregistreerd partnerschap hebben.
Het onderdeel van de verzekering waarin staat beschreven wie bij een overlijden de uitkering ontvangt, moet in zulke gevallen vaak worden aangepast. Ingewikkelde materie dus, waarbij u graag wilt dat er een expert meekijkt.

Financiële gevolgen
Als Erkend Financieel Hypotheekadviseur neem ik de tijd om stil te staan bij de financiële gevolgen van overlijden. Vragen die daarbij aan bod komen, zijn onder andere of er sprake is van een partnerpensioen en zo ja, of dit voldoende is om de hypotheeklasten te kunnen blijven betalen.

Meer informatie
In veel gevallen blijft een overlijdensrisicoverzekering een goede keuze als u uw nabestaanden wilt verzekeren tegen plots wegvallend inkomen door overlijden.

Wilt u meer weten over dit onderwerp of heeft u al een overlijdensrisicoverzekering maar vraagt u uzelf af of die nog past bij uw situatie, of dat de premie wellicht lager kan? Neem dan contact met ons op via 0186-820000 of mail naar:
martijn@overwater-hypotheek.nl.

Meer over Overwater Hypotheken

Ontdek nu ook onze App

Met onze App heeft u in een handomdraai alle belangrijke informatie bij de hand. Meld direct uw schade of plan zelf een afspraak in.

Blijf op de hoogte

Door onze nieuwsbrief houden wij onze bestaande en toekomstige relaties op de hoogte van de ontwikkeling van ons kantoor en ons vakgebied.