Terug

Wat te doen met uw pensioen?

Voor de een is het nog ver weg en voor de ander komt het met rasse schreden dichterbij: de pensioendatum. De dag waarop het werkzame leven wordt ingeruild voor een periode waarin genieten voorop staat. Een half jaar voor die datum wordt het tijd om keuzes te maken voor de uitkering van uw pensioen. In deze column informeer ik u over de verschillende opties en de financiële gevolgen.

Vervroegen/Uitstellen
De bekendste keuze is uw pensioen vervroegen. Hiervoor gelden wel wat spelregels. Bereikt u binnen 5 jaar de AOW-leeftijd? Dan kunt u uw pensioen eerder laten uitkeren en blijven werken. Dit kan wel gevolgen hebben voor uw belastingen en eventuele toeslagen, omdat uw inkomen stijgt. Wilt u uw volledige pensioen meer dan 5 jaar voor uw AOW-leeftijd ontvangen? Dan bent u verplicht te stoppen met werken bij de werkgever waar u het pensioen heeft opgebouwd. Als alternatief kunt u kiezen voor deeltijdpensioen. U werkt dan nog parttime en u laat uw pensioen deels ingaan. Het tegenovergestelde kan ook, namelijk uw pensioen uitstellen. Dit kunt u doen tot 5 jaar na uw AOW-leeftijd.

Het bedrag ineens
Vanaf 1 januari 2023 kunt u op uw pensioendatum eenmalig tot 10% van uw pensioenvermogen opnemen. Dit kan heel aantrekkelijk zijn. U kunt bijvoorbeeld een mooie reis maken, een auto aanschaffen of de hypotheek aflossen. Ook hier geldt dat dit gevolgen kan hebben voor uw belastingen en eventuele toeslagen. Bedenk wel dat het te ontvangen ouderdomspensioen lager wordt.

Uitruilen
Bij uitruilen levert u een stukje ouderdomspensioen in voor extra nabestaandenpensioen of andersom. Kiezen voor extra nabestaandenpensioen kan een oplossing zijn als de uitkering voor uw partner laag is. Extra ouderdomspensioen is een goede keuze als u geen partner heeft of als uw partner zelf voldoende inkomen heeft als u overlijdt, waardoor het nabestaandenpensioen niet nodig is.

Hoog-laag/Laag-hoog
U kunt uw ouderdomspensioen ook verhogen door te kiezen voor Hoog-laag. Voor een periode van maximaal 10 jaar ontvangt u een hogere pensioenuitkering, gevolgd door een levenslange lagere pensioenuitkering. Het lage pensioen bedraagt 75% van de hogere pensioenuitkering. Deze keuze is niet mogelijk als u heeft gekozen voor Het bedrag ineens. U kunt er ook voor kiezen om eerst een lager bedrag te ontvangen en na maximaal 10 jaar een hogere levenslange pensioenuitkering te krijgen.

Wat is de beste keuze voor u?
Welke keuze voor u aantrekkelijk is, hangt af van uw persoonlijke situatie en de geldende regels bij uw pensioenuitvoerder. Ik help u graag bij het maken van uw pensioenkeuzes en het beantwoorden van uw vragen. Neem gerust contact met me op via 0186 820000 of mail naar:jelmer@overwater-pensioen.nl.

Meer over Overwater Pensioenen

Ontdek nu ook onze App

Met onze App heeft u in een handomdraai alle belangrijke informatie bij de hand. Meld direct uw schade of plan zelf een afspraak in.

Blijf op de hoogte

Door onze nieuwsbrief houden wij onze bestaande en toekomstige relaties op de hoogte van de ontwikkeling van ons kantoor en ons vakgebied.