Terug

Vrijstelling overdrachtsbelasting: Alles op een rijtje

In één van onze vorige nieuwsbrieven hebben wij u al geïnformeerd over de vrijstelling van overdrachtsbelasting. Inmiddels is de regeling van kracht maar zijn er ook een aantal wijzigingen doorgevoerd. Maar hoe zat het nu ook alweer? Wij hebben voor u uitgezocht wie er in aanmerking komen voor de vrijstelling van overdrachtsbelasting en welke voorwaarden hieraan zijn gesteld.

Voor wie?
Per 1 januari 2021 betalen huizenkopers die jonger zijn 35 jaar eenmalig geen overdrachtsbelasting. De woning moet wel worden aangekocht om daar zelf in te gaan wonen. Vanaf 1 april 2020 geldt als aanvullende voorwaarde dat de woning niet duurder mag zijn dan vier ton. Het moment van overdracht bij de notaris is bepalend, niet het moment dat de koopovereenkomst wordt getekend.. De vrijstelling geldt voor iedere koper afzonderlijk. Koop je als stel een huis en is één van de kopers 35 jaar of ouder en de ander jonger dan 35 jaar? Dan betaalt de persoon van 35 jaar of ouder over zijn/haar deel wel de 2% belasting. Voor de vrijstelling maakt het niet uit of je al eerder een eigen woning hebt gehad. De woning hoeft dus niet de eerste koopwoning van de koper te zijn voor de vrijstelling.

Op een rijtje:

  • Ben je jonger dan 35, en krijg je voor 31 maart 2021 de sleutel van je nieuwe woning waar je zelf gaat wonen, dan betaal je geen overdrachtsbelasting, ongeacht de waarde van de woning.
  • Ben je jonger dan 35 en krijg je na 31 maart 2021 de sleutel van een huis dat goedkoper is dan € 400.000, dan betaal je geen overdrachtsbelasting. Wel geldt hiervoor de zelfbewoningsplicht.
  • Ben je jonger dan 35 en krijg je na 31 maart 2021 de sleutel van een huis dat duurder is dan € 400.000 en ga je er zelf wonen, dan betaal je over het gehele bedrag 2% overdrachtsbelasting.
  • Ben je boven de 35 en koop je een woning waar je zelf in gaat wonen, dan betaal je net als nu 2% overdrachtsbelasting.
  • Koop je een huis, maar ga je er niet zelf in wonen (zoals beleggers) dan betaal je vanaf 1 januari 2021 8 procent overdrachtsbelasting.

Vragen?
Wilt u meer weten over dit onderwerp of andere diensten van ons bedrijf, neem dan contact met ons op via telefoonnummer: 0186-820000 of via e-mail:info@overwater-hypotheek.nl.

Ontdek nu ook onze App

Met onze App heeft u in een handomdraai alle belangrijke informatie bij de hand. Meld direct uw schade of plan zelf een afspraak in.

Blijf op de hoogte

Door onze nieuwsbrief houden wij onze bestaande en toekomstige relaties op de hoogte van de ontwikkeling van ons kantoor en ons vakgebied.