Terug

Vooruit- en terugblik op de huizenmarkt en de hypotheekrente

Vooruit- en terugblik op de huizenmarkt en de hypotheekrente

Wat gebeurde er allemaal in 2022 op de huizenmarkt, met de hypotheekrente en wat kunnen we verwachten in het nieuwe jaar?

Hypotheekrente ontwikkeling
Het kan u niet ontgaan zijn, de hypotheekrente is enorm gestegen het afgelopen jaar.
Begin 2022 stond de rente voor 10 jaar nog op 1% en steeg vervolgens naar 4,5%. Inmiddels is de rente weer iets aan het zakken en kan er weer een hypotheek gesloten worden onder de 4%, met NHG.

De stijging van de rente heeft een groot gevolg op de maandlasten en daarmee automatisch op de leencapaciteit. Door de hogere rentelasten en lagere leencapaciteit heeft dit direct effect op de huizenmarkt.

Huizenmarkt ontwikkeling
Afgelopen jaren was de stijgende lijn op de huizenmarkt in Nederland onmiskenbaar, het leek niet op te kunnen. Op enig moment was er een tekort aan woningen om de potentiële kopers te voorzien. Hierdoor werd er sterk overboden en vaak ook zonder voorbehouden. In 2022 kantelde de markt langzaam vanaf het moment dat de oorlog in Oekraïne begon.
De rente begon te stijgen met als gevolg dat kopers zich terugtrekken op de markt.
Er is niets veranderd aan de vraag en het aantal potentiële kopers, wel hoe deze groep zich gedraagt op de markt. Door het afnemend aantal transacties zien we nu ook dat de woningprijzen onder druk komen te staan.

Op jaarbasis kunnen we in 2022 spreken van een stijging van de woningwaarde. Het CBS spreekt van een “afvlakkende prijsstijging” omdat de stijging afneemt ten opzichte van de voorliggende periode. Als we kijken naar de ontwikkeling per maand is er sinds het laatste kwartaal van 2022 een daling in de huizenprijzen te zien en de verwachting is, dat deze lijn door zal zetten in het nieuwe jaar.

Vooruitblik 2023
De vraag die iedere koper bezig zal houden, is of de rente zal stijgen of dalen. Deze vraag is ook relevant voor alle mensen waarvan de rentevaste periode binnenkort afloopt. Toch is het antwoord op deze vraag lastig te geven. Analisten hebben toch een poging gedaan om de markt te voorspellen. De Europese Centrale Bank heeft in het afgelopen jaar 4 keer de rente verhoogd en de kans is groot dat dit in 2023 nogmaals zal gebeuren. De verwachting is hierdoor dat de korte rente, variabel tot drie jaar vast, zal stijgen. Langlopende rentecontracten, zoals de tien of twintig jaar vast, zouden door ontwikkelingen van de langlopende (staats)leningen juist iets kunnen dalen. Helaas zijn er veel beïnvloedende economische en politieke factoren die grote gevolgen kunnen hebben. Er is dus niets zeker en goed advies blijft nodig.

Heeft u vragen over uw hypotheek of wilt informatie over andere diensten van ons bedrijf, neem dan contact met ons op via 0186-820000 of mail naar: martijn@overwater-hypotheek.nl.

Meer over Overwater Hypotheken

Ontdek nu ook onze App

Met onze App heeft u in een handomdraai alle belangrijke informatie bij de hand. Meld direct uw schade of plan zelf een afspraak in.

Blijf op de hoogte

Door onze nieuwsbrief houden wij onze bestaande en toekomstige relaties op de hoogte van de ontwikkeling van ons kantoor en ons vakgebied.