Terug

Update: Verplicht AOV voor zzp’ers per 2024

Wanneer u een zzp’er bent dan moet u zich binnen een paar jaar verplicht gaan verzekeren tegen het arbeidsongeschiktheidsrisico. Hieronder hebben wij voor u een overzicht uitgewerkt welke gevolgen deze wetswijziging voor u als zzp’er met zich meebrengt.

Hoofdlijnen van de verplichte AOV
• De AOV-verplichting geldt alleen voor zzp’ers, niet voor zelfstandigen met personeel.
• De uitkering wordt maximaal €1.650 bruto per maand (minimumloon).
• De premie wordt inkomensafhankelijk en naar schatting maximaal € 200,- bruto per maand.
• Zzp’ers kunnen kiezen voor een wachttijd van 6 maanden, 18 maanden of 24 maanden.
• Alle zzp’ers zijn tot aan de AOW-leeftijd verplicht verzekerd.
• Zzp’ers kunnen kiezen voor een particuliere AOV als die minimaal hetzelfde biedt als de verplichte publieke AOV.

Invoering loopt vertraging op
Een belangrijk aspect van het voorstel was dat zelfstandigen veel ‘keuzevrijheid’ kregen, waardoor de hoogte van de premie flink kan verschillen. Ook is er een ‘opt-out’ voor zelfstandigen met een afdoende private verzekering. Het kabinet vindt deze onderdelen belangrijk, omdat zelfstandigen flink van elkaar verschillen. Maar nadat minister Koolmees het voorstel had voorgelegd aan de beoogde uitvoerders UWV en Belastingdienst, bleek dat juist dat aspect uitvoeringsproblemen met zich meebrengt.

Daardoor kijkt de bewindsman nu naar alternatieve manieren om de verplichte verzekering te regelen, hoewel hij wel zoekt naar een mogelijkheid die ‘recht doet aan het advies van de Stichting van de Arbeid. Er wordt gekeken of de regeling misschien bij een andere wet kan aansluiten. Hoewel de invoering van de arbeidsongeschiktheidsverzekering officieel aan een nieuw kabinet is, blijft minister Koolmees in gesprek met de uitvoerders en de belangenorganisaties om tot een nieuw plan te komen

Interesse en/of vragen?
Wij als Overwater Verzekeringen beschikken over een breed aanbod van verschillende arbeidsongeschiktheidsverzekeringen van diverse aanbieders. Onze adviseurs voorzien u graag van een onafhankelijk en persoonlijk advies, zodat u met een gerust hart aan de slag kunt! Wanneer u nog vragen heeft over ons aanbod of meer informatie wenst te ontvangen over de mogelijkheid van de arbeidsongeschiktheidsverzekeringen dan vernemen wij dat graag. U kunt hiervoor contact met ons opnemen via info@overwater-advies.nl, te bellen naar 0186-820000 of door contact op te nemen met uw adviseur.

Ontdek nu ook onze App

Met onze App heeft u in een handomdraai alle belangrijke informatie bij de hand. Meld direct uw schade of plan zelf een afspraak in.

Blijf op de hoogte

Door onze nieuwsbrief houden wij onze bestaande en toekomstige relaties op de hoogte van de ontwikkeling van ons kantoor en ons vakgebied.