Terug

Update kentekenplicht

Eerder al hebben wij aandacht besteed aan de kentekenplicht voor landbouwwerktuigen die per 1 januari 2020 in werking treedt. Wij merken dat er nog veel vragen zijn over de manier waarop wij als Overwater hiermee omgaan. Hieronder hebben wij voor u uitgewerkt welke stappen u moet ondernemen om te voldoen aan deze verplichting.

(Land)bouwwerktuigen
Zoals hierboven al aangegeven, geldt vanaf 1 januari 2021 een registratieplicht voor bestaande en nieuwe (land)bouwwerktuigen die op de openbare weg rijden. Bestaande (land)bouwvoertuigen moeten door de eigenaar zelf bij de RDW worden geregisterd. Nieuwe (land)bouwvoertuigen worden automatisch voorzien van een kenteken. Het registreren kan eenvoudig op de website van RDW, u kunt hier in één keer meerdere voertuigen achter elkaar registreren. Per voertuig betaalt u hiervoor € 18,00. Nadat de registratie is gecontroleerd en geaccepteerd door de RDW, worden de kentekenbewijzen naar u opgestuurd. Deze kentekenbewijzen heeft u nodig voor het laten maken van een kentekenplaat. Per kentekenplaat betaalt u ongeveer € 15,00.

Registreren in 2021
Wij zouden u graag willen adviseren om al uw (land)bouwwerktuig in 2021 te laten registreren. 2021 geldt als een conversieperiode waarin het zonder keuring mogelijk is de (land)bouwvoertuigen administratief te laten registeren. Dit wil zeggen dat het voertuig niet hoeft te worden gekeurd of geschouwd door de RDW. Na 2021 is het nog steeds mogelijk om bestaande landbouwwerktuigen te registreren bij de RDW, maar dan is een keuring verplicht wat uiteraard nog meer kosten met zich meebrengt.

Voor welke voertuigen geldt de registratieplicht?
De registratieplicht geldt voor alle bestaande :

  • landbouwtrekkers op wielen (categorie T).
  • Landbouwtrekkers op rupsen (categorie C).
  • landbouwaanhangwagens (categorie R; ingericht voor transport) (bijvoorbeeld landbouwkipper) die sneller rijden dan 25 km/u.
  • verwisselbare getrokken uitrustingsstukken (categorie S; ingericht voor uitvoeren van bewerkingen, bijvoorbeeld een getrokken aardappelrooier) die sneller rijden dan 25 km/u.
  • motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS) (categorie Z; zelfrijdende werktuigen zoals oogstmachines en grondverzetmachines) met maximumconstructiesnelheid van meer dan 6 km/u.

Aanmelden kenteken
Om met uw geregistreerde tractor(en) veilig en goed verzekerd de weg op te gaan, kunt u vanaf
1 januari 2021 de volgende gegevens aan ons doorgeven.. Nadat wij deze gegevens hebben ontvangen, melden wij het kenteken aan de RDW. Uw adviseur zal u binnenkort verder informeren op welke wijze u de gegevens het eenvoudigst kunt aanleveren.

  • Merk
  • Type
  • Bouwjaar
  • Chassisnummer
  • Kenteken
  • Meldcode

Oldtimer tractor(en)
Wanneer u de eigenaar bent van een oldtimer tractor verwijzen wij u graag naar onze website. Hierop staat een overzicht van meest gestelde vragen met betrekking tot de kentekenplicht en hebben wij voor u uitgewerkt op welke manier wij onze WA verzamelpolissen voor oldtimer tractoren hebben aangepast.

Vragen?
Wanneer u op dit moment vragen heeft, vernemen wij dat graag. Wij zijn telefonisch te bereiken op 0186-820000 of door te mailen naar info@overwater-assurantie.nl.

Ontdek nu ook onze App

Met onze App heeft u in een handomdraai alle belangrijke informatie bij de hand. Meld direct uw schade of plan zelf een afspraak in.

Blijf op de hoogte

Door onze nieuwsbrief houden wij onze bestaande en toekomstige relaties op de hoogte van de ontwikkeling van ons kantoor en ons vakgebied.