Wist u dat veel mensen in Nederland een pensioentekort hebben? Hierdoor komen veel mensen op pensioendatum voor een onaangename verrassing te staan. Er zijn meerdere manieren om dit pensioentekort aan te vullen. Dit kan ook op een fiscaal vriendelijke manier.

Het is belangrijk om te weten hoe hoog uw pensioentekort vorig jaar was. De hoogte bepaalt namelijk hoeveel premie u maximaal mag aftrekken. Door de premie af te trekken van uw belastingaangifte betaalt u in het jaar van aftrek minder belasting.

Het pensioentekort wordt ook wel uw jaarruimte genoemd. Elk jaar is uw jaarruimte anders. Uw jaarruimte wordt namelijk beïnvloed door verschillende factoren zoals uw salaris en het pensioen dat u eventueel opbouwt via uw werkgever. Het is daarom belangrijk om uw jaarruimte te berekenen voordat u inlegt op uw lijfrenterekening.

Misschien kunt u ook nog gebruik maken van uw reserveringsruimte. De reserveringsruimte staat voor de jaarruimtes die u de afgelopen 7 jaar niet heeft gebruikt. Deze kunt u ook nog steeds gebruiken om zo uw pensioentekort verder fiscaal vriendelijk te dichten.

Zoals aangegeven kunt u de premie aftrekken van uw belastingaangifte en betaalt u daardoor minder belasting in het jaar van aftrek. Wanneer de lijfrente tot uitkering komt gaat u over de uitkering belasting betalen. De kans is groot dat uw lijfrente gaat uitkeren wanneer u de AOW gerechtigde leeftijd heeft bereikt. Vanaf deze leeftijd betaalt u minder belasting en dus ook minder belasting over de lijfrente uitkering. U krijgt dus nu belasting terug terwijl u een hoger tarief betaalt en in de toekomst wanneer de lijfrente gaat uitkeren betaalt u een lager tarief.

Wilt u weten of u een pensioen te kort heeft? Of wilt u meer weten over aanvullend sparen voor u pensioen, wij helpen u graag verder! U kunt contact met ons opnemen via onze specialist Amber Hoogwerf.

Ontdek nu ook onze App

Met onze App heeft u in een handomdraai alle belangrijke informatie bij de hand. Meld direct uw schade of plan zelf een afspraak in.

Blijf op de hoogte

Door onze nieuwsbrief houden wij onze bestaande en toekomstige relaties op de hoogte van de ontwikkeling van ons kantoor en ons vakgebied.