Terug

Ruim een kwart van de huizenbezitters kan de woonlasten verlagen

Recent is er een onderzoek gepubliceerd door de hypotheekaanbieder “Ik ben Frits”. Uit dit onderzoek blijkt dat 28% van de huizenbezitters kan besparen op de hypotheeklasten door een nieuwe taxatie uit te laten voeren. Naar schatting laten huizenbezitters in Nederland ongeveer 220 miljoen per jaar liggen, schrijven de onderzoekers.

Hoe kunnen de huizenbezitters besparen op de woonlasten?

Bij het afsluiten van een hypotheek bepaalt de geldverstrekker de hypotheekrente. Bij een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is er sprake van een basisrente en renteopslag op basis van het risico. De renteopslag komt tot stand door de verhouding financiering en marktwaarde. Hoe hoger de schuld, hoe hoger de risico-opslag. De geldverstrekkers noemen dit het risico dat de schuld niet volledig kan worden terugbetaald bij een gedwongen verkoop van de woning. Door aflossingen tijdens de looptijd neemt de schuld af. De geldverstrekker loopt hierdoor minder risico en kan de renteopslagen verlagen. Naast aflossingen kan een schuld-marktwaardeverhouding ook veranderen als de woningwaarde daalt of stijgt. Nu de laatste jaren de woningwaardes fors gestegen zijn, is dit laatste bij veel mensen het geval.

Automatische aanpassingen
De meeste geldverstrekkers passen de risico-opslag als gevolg van aflossingen automatisch aan. De gevolgen van prijsstijgingen worden niet automatisch aangepast en moeten bij de meeste geldverstrekkers door de klant zelf onder de aandacht gebracht worden. U kunt dit doen door een taxatie van de woning uit te laten voeren en het rapport te overleggen bij de geldverstrekker. Binnen de onderzoeksgroep van 1.200 huizenbezitters blijkt dat 28% een besparing kan realiseren. Daarbij komt dat 89% van deze groep zelfs meer dan één risicoklasse kan besparen. Afhankelijk van de hoogte van de hypotheekschuld en het renteverschil kan dit al snel enkele tientallen tot honderden euro’s per maand besparen. Hiermee zijn de kosten voor de taxatie snel terug te verdienen.

Dubbel besparen

Wanneer u overweegt om een taxatie aan te leveren, kan het ook een goed moment zijn om naar het energielabel te kijken. We zien een ontwikkeling in de markt waarbij woningen met een beter energielabel en lager verbruik waardevaster blijken in de markt. Het kan daarom een goed moment zijn om de taxatie ook aan te wenden om een stuk verduurzaming op te nemen in de hypotheek. Hiermee dalen de hypotheeklasten misschien minder hard, maar kan er wel een besparing gerealiseerd worden op de energielasten. Ook zorgt verduurzamen voor een betere marktwaarde van de woning in de toekomst. Hiermee kunt u dubbel besparen.

Heeft u vragen over uw hypotheek? Neem dan contact met ons op via 0186-820000 of mail naar: martijn@overwater-hypotheek.nl.

Meer over Overwater Hypotheken

Ontdek nu ook onze App

Met onze App heeft u in een handomdraai alle belangrijke informatie bij de hand. Meld direct uw schade of plan zelf een afspraak in.

Blijf op de hoogte

Door onze nieuwsbrief houden wij onze bestaande en toekomstige relaties op de hoogte van de ontwikkeling van ons kantoor en ons vakgebied.