Terug

Rijden in het buitenland en bewijs van verzekering (groene kaart)

Vorig jaar hebben wij van verschillende relaties gehoord dat er discussie was met de (Belgische) politie over het wel of niet verzekerd zijn van, op onze verzamelpolis meeverzekerde tractoren, gekoppelde aanhangwagens (met een eigen kenteken). Allereerst, ja gekoppelde aanhangwagens zijn verzekerd onder de dekking van het trekkend voertuig en er zijn internationale afspraken dat de verzekering van het land waar het kenteken geregistreerd staat dekking biedt volgens de wetgeving van het bezochte land. Heeft u bij ons een dekking voor wettelijke aansprakelijkheid (W.A.M. dekking) dan bent u ook met een aanhangwagen verzekerd in België.

Om u goed voor te bereiden als u naar het buitenland gaat, kunt u meestal zonder groene kaart op weg maar toch is het handig om bij het bezoeken van een aantal genoemde landen, ter voorkoming van discussie, een (of twee) groene kaarten mee te nemen. Hieronder een verdere uitwerking:

Moet u verplicht de groene kaart bij u hebben?
Binnen de EU heeft u het internationaal verzekeringsbewijs niet meer nodig. Over wel of niet verplicht zijn van deze kaart in België bestaat vaak verwarring. De Belgen zelf zijn het namelijk wel verplicht. De verplichting bestaat misschien niet, maar bij een ongeval kunt u het bewijs maar beter bij u hebben.

Wanneer heb ik een tweede groene kaart nodig?
In een aantal landen heeft u een extra groene kaart nodig voor uw caravan of aanhanger. U heeft dan twee groene kaarten nodig. Weegt uw caravan of aanhanger meer dan 750 kilogram? Dan bent u in de onderstaande landen verplicht een originele, extra, papieren groene kaart te laten zien.
• België (niet verplicht wel aan te raden)
• Duitsland
• Kroatië (niet verplicht, wel aan te raden)
• Polen
• Portugal (niet verplicht, wel aan te raden)
• Spanje

Wij brengen eenmalig €12.10 in rekening bij het afgeven van een groene kaart. De geldigheid van de groene kaart is gelijk aan die van het trekkend object.

Meer over Overwater Oldtimers

Ontdek nu ook onze App

Met onze App heeft u in een handomdraai alle belangrijke informatie bij de hand. Meld direct uw schade of plan zelf een afspraak in.

Blijf op de hoogte

Door onze nieuwsbrief houden wij onze bestaande en toekomstige relaties op de hoogte van de ontwikkeling van ons kantoor en ons vakgebied.