In vergelijking met 2020 is in het tweede kwartaal van 2021 het aantal hypotheekaanvragen met 22 procent gedaald. Deze daling is deels te verklaren door de historische piek die de coronacrisis in 2020 tijdelijk veroorzaakte. Echter, zijn er ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019 óók minder hypotheken voor woningaankoop aangevraagd (-7%). Dit zou een aanwijzing kunnen zijn dat de woningmarkt steeds meer verzadigd raakt. Ondanks het feit dat de vraag naar huizen nog steeds onverminderd hoog is, bevindt het aantal daadwerkelijke verkochte woningen zich op een dieptepunt.

Nagenoeg de helft (46%) van de hypotheekaanvragen is op dit moment afkomstig van huizenbezitters die hun hypotheek willen oversluiten of hun woning willen verbeteren, door bijvoorbeeld te verbouwen of verduurzamen.

Wederom stijging van het aantal oversluiters
Sinds 2019 is het aantal oversluiters zeer sterk toegenomen (+ 145%). Van het aantal hypotheekaanvragen wordt ruim een kwart van alle hypotheekaanvragen gedaan om de hypotheek over te sluiten. Vanwege de historisch lage hypotheekrente is het –onder bepaalde omstandigheden- nog steeds mogelijk om gunstig over te sluiten en veel huizenbezitters willen hiervan profiteren. Ondanks de lichte rentestijging van de afgelopen weken wordt verwacht –op basis van de huidige informatie- dat dit niet de opmaat is naar een structureel hogere hypotheekrente en dat de rente voorlopig stabiel blijft op het huidige lage niveau

Eén op de vijf hypotheekaanvragen is afkomstig van huizebezitters die hun woning willen verbouwen of verduurzamen. Het aantal hypotheekaanvragen voor woningverbetering is 30 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2020. Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019 is zelfs sprake van een stijging van 120 procent.

Interesse of een afspraak inplannen?
Onze adviseurs denken graag met u mee om te kijken wat in uw geval mogelijk is. Dit gebeurt via een telefonische intake. Als uw wensen vertaald kunnen worden naar een praktische oplossing, bent u op afspraak van harte welkom op ons kantoor. Wij volgen de RIVM richtlijnen om dit voor u en onze collega’s zo veilig mogelijk te laten verlopen. Wilt u de afspraak bij u thuis of telefonisch dan kan dit uiteraard ook

Voor het maken van een vrijblijvende afspraak voor een telefonische intake kunt u een e-mail sturen naar manon@overwater-hypotheek.nl, bellen naar 0186 – 82 00 00 (optie 4) of een telefonische intake inplannen via onze website. Bij de aankoop van een (andere) woning, het oversluiten of verhogen van uw hypotheek helpen wij u graag verder. Samen met u zoeken wij graag naar de beste oplossing!

Ontdek nu ook onze App

Met onze App heeft u in een handomdraai alle belangrijke informatie bij de hand. Meld direct uw schade of plan zelf een afspraak in.

Blijf op de hoogte

Door onze nieuwsbrief houden wij onze bestaande en toekomstige relaties op de hoogte van de ontwikkeling van ons kantoor en ons vakgebied.