Inmiddels hebben de traditionele Algemeen Politieke Beschouwingen naar aanleiding van de gepresenteerde begroting op Prinsjesdag plaatsgevonden. Wij hebben voor u uitgezocht welke gevolgen de gepresenteerde begroting heeft voor uw bedrijf en voor u als particulier.

Duurzaamheid & woningmarkt
Voor zowel het bedrijfsleven als voor de particulier geldt dat er veel geld beschikbaar komt voor duurzaamheid. Voor het bedrijfsleven betekent dit dat er belastingvoordelen zijn wanneer je duurzaam onderneemt en er diverse subsidiepotten beschikbaar komen voor het verduurzamen van uw bedrijf.

Deze subsidies zullen ook beschikbaar zijn wanneer u uw huis wilt verduurzamen. Wanneer u bijvoorbeeld voornemens bent om uw kelder te isoleren of wilt overgaan tot het aanschaffen van zonnepanelen is er een grote kans dat de overheid hier volgend jaar ook weer aan meebetaalt.

Wanneer u een huis bezit met een WOZ-waarde tussen de € 75.000,00 en € 1.110.000,00 daalt het eigen woningforfait. Deze gaat van 0,50% naar 0,45%. Daarnaast daalt de hypotheekrenteaftrek naar 40%. Wanneer u benieuwd bent wat dit voor uw hypotheek betekent, neemt u dan gerust even contact op met één van onze hypotheekadviseurs.

BV vs. ZZP’er
Het hebben van een BV wordt komend jaar fiscaal aantrekkelijker. Het lage tarief van 15% voor de vennootschapsbelasting geldt volgend jaar al voor de eerste € 395.000,00 winst. De zelfstandigenaftrek gaat verder omlaag en de mkb-winstvrijstelling wordt verder beperkt.

Autorijden wordt duurder
Wanneer u in een diesel- of een benzineauto rijdt, wordt autorijden volgend jaar (nog) duurder. De belasting voor dit soort auto’s gaat namelijk omhoog. Indien u in het bezit bent van een emissieloze auto dan geldt dit niet voor u. Sterker nog: ook hiervoor komt een nog grotere subsidiepot beschikbaar om het kopen van emissieloze auto’s te stimuleren.

Naast bovenstaande wijziging gaat de bijtelling omhoog. Voor elektrische auto’s gaat het van 12% naar 16% over de eerste € 40.000,00 van de cataloguswaarde. Daarnaast worden de CO2-grenzen voor de BPM aangescherpt.

Thuiswerken wordt gestimuleerd
Naar verwachting blijven veel mensen (meer) thuiswerken dan voor de coronacrises. Het kabinet komt met een regeling waarmee het ook fiscaal voordeling wordt om thuis te werken. Zo mag een werkgever volgend jaar een belastingvrije vergoeding van maximaal €2 per dag geven. Wel komt de belastingvrije reiskostenvergoeding voor thuiswerkers te vervallen.

Sparen en pensioen
Op dit moment wordt in box 3 de belasting gebaseerd op een fictief rendement. De wens van de Tweede Kamer is al heel lang dat het daadwerkelijke rendement van box 3 wordt belast en dit lijkt te gaan gebeuren. Voor spaarders is dat belangrijk, want nu wordt u dubbel belast door de negatieve rente en levert uw spaargeld dus niets op. Het kabinet is voornemens om het in 2022 aantrekkelijker te maken om te sparen. Het idee is om het belastingvrije vermogen in box 3 te verhogen naar
€ 50.650,00 per persoon. Het tarief van de box 3-belasting blijft wel ongewijzigd (31%).

Wat gaat er nou precies veranderen in 2022?
Zowel zakelijk als privé gaat er het aankomede jaar weer het een en ander veranderen. De plannen zijn pas net gepresenteerd. Wat het precies gaat betekenen voor u en uw bedrijf wordt de aankomende tijd bekend. Wilt u weten wat het voor u en uw bedrijf betekent of wilt u advies over uw financiële situatie? Neemt u dan geheel vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs.

Ontdek nu ook onze App

Met onze App heeft u in een handomdraai alle belangrijke informatie bij de hand. Meld direct uw schade of plan zelf een afspraak in.

Blijf op de hoogte

Door onze nieuwsbrief houden wij onze bestaande en toekomstige relaties op de hoogte van de ontwikkeling van ons kantoor en ons vakgebied.