Terug

Pensioensparen: blijf baas over uw eigen geld

Het zal u niet zijn ontgaan dat per 1 juli 2023 het Pensioenakkoord is ingegaan.

De laatste jaren zijn veel pensioenregelingen een stuk soberder geworden. En als u bij een pensioenfonds opbouwt, zal uw pensioen de komende jaren worden omgezet naar een beleggings-pensioen. Uw oude vertrouwde garantie-pensioen wordt als het ware omgeruild. Dat geldt niet alleen voor de toekomstige jaren maar ook voor het deel dat u in het verleden al hebt opgebouwd.

De gepensioneerde die al pensioen ontvangt, krijgt met hetzelfde te maken. Iedereen zal uiteindelijk een beleggingspensioen krijgen. Het maakt niet uit bij welk fonds u zit.
Nu hoeft de overstap naar een beleggingspensioen geen slecht nieuws te zijn. Uw pensioen kan door goed beleggingsbeheer natuurlijk ook hoger worden dan uw eerdere garantie-pensioen. Alleen het feit dat u geen keuze hebt, is even schrikken.

In een flink aantal sectoren bent u verplicht deel te nemen aan een pensioenfonds. Als u werkt bij de rijksoverheid, in de zorg, metaal, bouw etc. is er geen andere keuze. Wat ons in de praktijk wel opvalt, is dat mensen ook vrijwillig extra inleggen voor een beter pensioen. Of dat ze zelfstandige (ZZP) zijn geworden en vrijwillig hun pensioen voortzetten bij hun oude fonds. In dat geval adviseren we onze particuliere klant of ZZP’er om “privé pensioen” op te bouwen op een spaar- of beleggingsrekening. In tegenstelling tot een pensioenfonds, kiest u dan zelf óf u wel wilt beleggen. Of gaat u toch voor de rente? En u kiest zelf hoélang dat privé pensioen gaat uitkeren als u met pensioen gaat (voorwaarden).

Last but not least: bij overlijden gaat het geld van uw privé pensioen naar de erfgenamen. Bij een pensioenfonds gaat het in de grote pot.

Met het Pensioenakkoord mag u maar liefst tot 10 jaar terug in de tijd om uw pensioen te repareren. Ideaal voor de ZZP’er die in de startfase als ondernemer geen geld over had om aan zijn pensioen te besteden. Dat mag nu alsnog én fiscaal aftrekbaar.

Kortom, als u als werknemer uw pensioen wilt verbeteren, óf als ZZP’er eindelijk hiermee wilt starten zijn er mogelijkheden om dit naar eigen smaak in te richten en meer grip te houden op uw geld. Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op via 0186-820000, of stuur een e-mail naar patrick@overwater-pensioen.nl.

Meer over Overwater Pensioenen

Ontdek nu ook onze App

Met onze App heeft u in een handomdraai alle belangrijke informatie bij de hand. Meld direct uw schade of plan zelf een afspraak in.

Blijf op de hoogte

Door onze nieuwsbrief houden wij onze bestaande en toekomstige relaties op de hoogte van de ontwikkeling van ons kantoor en ons vakgebied.