Hypotheekvormen

Wanneer u voor het eerst een eigen woning koopt, krijgt u te maken met de keuze voor een hypotheekvorm. Deze keuze is mede bepalend voor uw maandlast. Ditzelfde geldt voor de rentevast periode. Op dit moment wordt er meestal gekozen voor een lineaire- of annuïteitenhypotheekvorm. Hieronder een korte toelichting:

Annuïteitenhypotheek:

Bij een annuïteitenhypotheek zijn elke maand de bruto maandlasten hetzelfde.  De bruto maandlasten zijn opgebouwd uit een deel aflossing en rente.  De rentecomponent is in het begin relatief laag en wordt steeds groter naarmate het einde  van de looptijd nadert.

Voordelen van de annuïteiten hypotheek:

 • Elke maand betaalt u hetzelfde bedrag;
 • Zekerheid dat de hypotheek wordt afgelost;
 • In het begin veel rente aftrek.
Lineaire hypotheek:

Indien u voor een lineaire hypotheek kiest, dan lost u iedere maand een vast bedrag af. Dit bedrag is afhankelijk van de looptijd en de hoogte van de hypotheek. Bovenop deze aflossing betaalt u nog rente.

Voordelen lineaire hypotheek:

 • Hypotheekschuld wordt elke maand minder;
 • U lost sneller af dan bijvoorbeeld bij een annuïteitenhypotheek;
 • De totale rentelast over de gehele looptijd is over het algemeen lager dan bij andere hypotheekvormen.

 

Spaarhypotheek

De spaarhypotheek is een combinatie van een hypotheek en een spaarverzekering. Gedurende de looptijd lost u niets af. Met een deel van de spaarpremie bouwt u een spaartegoed op dat aan het einde van de looptijd wordt gebruikt voor de aflossing van de hypotheek. Het andere deel van de premie is bestemd voor de overlijdensrisicoverzekering. Deze lost uw hypotheek af mochten u of uw partner komen te overlijden

Voordelen van een spaarhypotheek:

 • Er is sprake van maximale hypotheekaftrek;
 • Er is gedurende de rentevast periode sprake van gelijke bruto maandlasten.

Bankspaarhypotheek

Een bankspaarhypotheek bestaat uit twee delen: een aflossingsvrije lening en een (geblokkeerde) spaar- of beleggingsrekening. U betaalt maandelijks hypotheekrente over uw lening en stort een bedrag op uw spaar- of beleggingsrekening die verpand is aan de hypotheek. Met het opgebouwde bedrag lost u aan het einde van de looptijd uw hypotheek af

Voordelen van de bankspaarhypotheek:

 • Er is sprake van maximale hypotheekaftrek;
 • Er is gedurende de rentevast periode sprake van gelijke bruto maandlasten.

Aflossingsvrije hypotheek

Gedurende de looptijd van de hypotheek betaald u alleen rente en lost u niets af. U lost de hypotheek uiteindelijk af door de verkoop van uw woning of betaling vanuit eigen middelen

Voordeel van de aflossingsvrije hypotheek:

 • Lage maandlasten.

Levenhypotheek

De levenhypotheek heeft dezelfde kenmerken als de spaarhypotheek. Het is alleen een combinatie van een hypotheek en een levensverzekering. Gedurende de looptijd lost u niets af. Met een deel van de premie bouwt u binnen de levensverzekering waarde op waarmee aan het einde van de looptijd de hypotheek wordt afgelost. Het andere deel van de premie is bestemd voor de overlijdensrisicoverzekering. Deze lost uw hypotheek af mochten u of uw partner komen te overlijden.

Voordelen van de levenhypotheek

 • Er is sprake van maximale hypotheekaftrek;
 • Er is gedurende de rentevast periode sprake van gelijke bruto maandlasten.

Meer informatie?

Wilt u graag meer informatie ontvangen over de mogelijkheden van uw hypotheek? U kunt zelf  vrijblijvend een afspraak inplannen via onderstaande button of telefonisch contact (0186-820000) opnemen met één van onze hypotheekadviseurs.

Plan hier uw afspraak