Hypotheekvormen

Wanneer u voor het eerst een eigen woning koopt, krijgt u te maken met de keuze voor een hypotheekvorm. Deze keuze is mede bepalend voor uw maandlast. Ditzelfde geldt voor de rentevast periode. Op dit moment wordt er meestal gekozen voor een lineaire- of annuïteitenhypotheekvorm. Hieronder een korte toelichting:

Lineaire hypotheek:

Indien u voor een lineaire hypotheek kiest, dan lost u iedere maand een vast bedrag af. Dit bedrag is afhankelijk van looptijd en hoogte van de hypotheek. Bovenop deze aflossing betaalt u nog een stukje rente. In verhouding tot een annuïteitenhypotheek is de maandlast van een lineaire hypotheek in het begin dus hoger, maar later juist lager.

Voordelen lineaire hypotheek:

  • Hypotheekschuld wordt elke maand minder
  • U lost sneller af dan bijvoorbeeld een annuïteitenhypotheek
  • De totale rentelast over de gehele looptijd is over het algemeen lager dan andere vormen

 

Annuïteiten hypotheek:

Als uw hypotheek op basis van annuïteiten is, dan betaalt u elke maand hetzelfde bedrag. Dit bedrag is opgebouwd uit een stukje aflossing en rente. In het begin betaalt u dus iets meer rente dan aflossing. Voordeel hiervan is dat u aan het begin van de looptijd veel renteaftrek heeft bij de belasting.

Voordelen van de annuïteiten hypotheek:

  • Elke maand betaalt u hetzelfde bedrag
  • Zekerheid dat de hypotheek wordt afgelost
  • In het begin veel rente aftrek

Meer informatie?

Wilt u graag meer informatie ontvangen over de mogelijkheden van uw hypotheek? U kunt zelf eenvoudig een vrijblijvend gesprek inplannen met één van onze hypotheek adviseurs.

Plan hier uw afspraak