De verschillende hypotheekvormen

Uw eerste huis kopen, of een volgende woning. Onze adviseurs zijn er om u te helpen met het bepalen welke hypotheek bij u past. En soms is dat niet één hypotheek. Het combineren van hypotheekvormen is namelijk ook een mogelijkheid.

Maar welke hypotheekvormen zijn er? Vanuit de gewijzigde hypotheekwetgeving in 2013 zijn er eigenlijk nog maar drie gangbare hypotheken. Voor starters zijn dit de annuïteitenhypotheek, lineaire hypotheek en de aflossingsvrije hypotheek. Had u voor 2013 al een hypotheek? Dan kunnen er nog andere vormen van toepassing zijn. Ook daar bemiddelen wij in. Neem in dat geval contact met ons op.

Annuïteitenhypotheek

Een annuïteitenhypotheek heeft een vaste maandlast uit uitgangspunt. De verhouding rente en aflossing verschuift gedurende de looptijd van de hypotheek; u gaat meer aflossen en minder rente betalen. Daardoor krijgt u minder fiscaal voordeel en wordt uw netto maandlast geleidelijk hoger. In het begin is deze hypotheek het goedkoopst. U kunt bij deze hypotheek het meest financieren, tegen de laagste maandlasten. Daarom adviseren we de annuïteitenhypotheek vrijwel altijd aan starters. Het is natuurlijk waarschijnlijk dat hun inkomen zal groeien. Na 30 jaar is deze hypotheek afgelost.

Kosteloos adviesgesprek
https://overwater-advies.nl/wp-content/uploads/Annuiteitenhypotheek.jpg

Lineaire Hypotheek

Bij een lineaire hypotheek is het uitgangspunt een vaste aflossing. U betaalt dezelfde rente als bij de annuïteitenhypotheek, waardoor u aan het begin een hoger maandbedrag betaalt. Het voordeel is dat uw lasten sneller teruglopen. Dat kan prettig zijn voor mensen die over enkele jaren met pensioen gaan en te maken krijgen met een lager inkomen. Voor deze mensen is het belangrijk om sneller af te lossen. Over de gehele looptijd is de lineaire hypotheek de goedkoopste hypotheekvorm. Ook deze hypotheek is na 30 jaar met zekerheid afgelost.

Vrijblijvend hypotheekgesprek plannen
https://overwater-advies.nl/wp-content/uploads/Lineaire-Hypotheek.jpg

Aflossingsvrije Hypotheek

Bij een lineaire hypotheek is het uitgangspunt een vaste aflossing. U betaalt dezelfde rente als bij de annuïteitenhypotheek, waardoor u aan het begin een hoger maandbedrag betaalt. Het voordeel is dat uw lasten sneller teruglopen. Dat kan prettig zijn voor mensen die over enkele jaren met pensioen gaan en te maken krijgen met een lager inkomen. Voor deze mensen is het belangrijk om sneller af te lossen. Over de gehele looptijd is de lineaire hypotheek de goedkoopste hypotheekvorm. Ook deze hypotheek is na 30 jaar met zekerheid afgelost.

Plan een adviesgesprek
https://overwater-advies.nl/wp-content/uploads/Aflossingsvrije-Hypotheek.jpg

Wat is de goedkoopste hypotheekvorm?

Een hypotheek is maatwerk. Vaak zien we dat mensen hun hypotheken met elkaar vergelijken. En dat terwijl hypotheken eigenlijk niet met elkaar vergeleken kunnen worden. Iedere persoonlijke situatie is namelijk uniek. Welke hypotheek bij u past en de goedkoopste is, hangt dan ook af van uw wensen, visie en toekomstplannen. En natuurlijk van uw leeftijd. Voor de één kan de beste hypotheekvorm een lineaire hypotheek zijn, voor de ander is dat een aflossingsvrije hypotheek.

Het ligt er daarnaast aan hoe u het bekijkt. Een annuïteitenhypotheek is aan het begin het goedkoopst. Maar een lineaire hypotheek is over de gehele looptijd de goedkoopste hypotheekvorm. En bij een aflossingsvrije hypotheek zijn de maandlasten lager omdat u alleen rente betaalt. Geen hypotheek is dus hetzelfde, net als dat geen situatie hetzelfde is. Onze ervaren adviseurs begrijpen dat. We helpen u met een advies op maat.

Neem contact met ons op

Zijn er ook hypotheekvormen die aftrekbaar zijn?

De lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek zijn aftrekbaar. Dit kan fiscaal voordelig zijn. Maar er zijn ook hypotheekvormen die niet aftrekbaar zijn. De aflossingsvrije hypotheek is in sommige gevallen niet aftrekbaar. Dat betekent niet dat het niet voordelig kan zijn om deze hypotheekvorm af te sluiten. Een aflossingsvrije hypotheek kan nog steeds een goede keuze zijn, afhankelijk van uw situatie. Een adviseur helpt u bij het maken van de juiste keuze.

Welke hypotheekvorm is het beste voor starters?

De annuïteitenhypotheek is vrijwel altijd de beste hypotheek voor mensen die een eerste huis gaan kopen. Onder deze constructie zijn de lasten in het begin laag en ontwikkeld de hypotheek zich mee met de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt of de ontwikkelingen van een starter.

De bruto maandlast blijft bij deze hypotheek gelijk. U betaalt tijdens de volledige looptijd van de hypotheek dus hetzelfde maandbedrag zolang de rente vaststaat. De lasten van een annuïteitenhypotheek zijn vergelijkbaar met de huurlasten. U krijgt gedurende de looptijd steeds minder fiscaal voordeel, waardoor u minder geld terugkrijgt van de Belastingdienst. Als u als starter verwacht dat uw inkomen gaat groeien, dan kunt u dit verschil goed opvangen.

Welke andere hypotheekvormen zijn er?

Voor mensen die voor 2013 al een hypotheek hadden, zijn er andere vormen van toepassing. Voorbeelden zijn de spaarhypotheek, bankspaarhypotheek of levenhypotheek. Heeft u een hypotheek van voor 2013? Ook daar bemiddelen wij in. We helpen u met een passende constructie. Maak een afspraak met onze adviseurs.

Ik heb een hypotheek van voor 2013

Spaar- en beleggingshypotheek

De spaar- en beleggingshypotheek wordt ook wel hybride hypotheek genoemd. Het biedt de zekerheid van een spaarhypotheek en de flexibiliteit van een beleggingshypotheek.

Lees meer

Levenhypotheek

De levenhypotheek heeft dezelfde kenmerken als de (bank)spaarhypotheek. Het is alleen een combinatie van een hypotheek en een levensverzekering.

Lees meer

Een eerste huis kopen

Bent u van plan om uw eerste huis te kopen? Dan vormt dat in de regel een spannende tijd waarin u over veel zaken moet nadenken en belangrijke beslissingen moet nemen.

Lees meer

Beleggingshypotheek

De beleggingshypotheek is een combinatie van een aflossingsvrije lening en beleggen. Van een deel van het maandelijkse bedrag dat u betaalt, worden beleggingen aangekocht.

Lees meer

Bankspaarhypotheek

Een bankspaarhypotheek bestaat uit twee delen: een aflossingsvrije lening en een (geblokkeerde) spaar- of beleggingsrekening.

Lees meer

Spaarhypotheek

De spaarhypotheek is een combinatie van een hypotheek en een spaarverzekering. Gedurende de looptijd lost u niets af

Lees meer