Terug

Opvang van vluchtelingen; verzekeringen goed geregeld?

De inval door Rusland in Oekraïne kent alleen maar verliezers. De vreselijke gevolgen van deze oorlog heeft een enorme vluchtelingenstroom op gang gebracht van mensen die ver van huis, alleen of met dierbaren, onderdak zoeken. Wat fijn om dan te ervaren dat er om ons heen zoveel mensen zijn die binnen hun mogelijkheden hulp verlenen. Dit kan financieel zijn, het kan het geven en wegbrengen van hulpgoederen zijn en sommigen van u verlenen zelfs onderdak en huisvesting voor vluchtelingen.

Ook de Nederlandse verzekeringssector is geschokt, dekt geen risico’s meer in het oorlogsgebied en voert geen transacties uit voor (Russische-) relaties waar sancties voor gelden. Wat de verzekeringssector heel goed doet is het proactief aanpassen van de dekkingen van de verschillende verzekeringen als er onderdak voor vluchtelingen wordt gegeven door verzekerden. Het is wel zaak dat u dit doorgeeft aan de verzekeraar, vergeet dat niet en vraag uw adviseur om passend advies. Hieronder bespreek ik -niet limitatief- een aantal verzekeringen die aandacht behoeven als er vluchtelingen worden opgevangen.

Woonhuisverzekeringen en aansprakelijkheid
Bezittingen (kleding en andere zaken) van de vluchtelingen die in Nederland in een gezin zijn opgenomen, zijn bijvoorbeeld bij brand of diefstal meeverzekerd op de inboedelverzekering. Als het woonhuis door brand beschadigd raakt dan is er ‘gewoon’ dekking.

Aansprakelijkheid
Uw verzekering biedt dekking voor logés die u in huis heeft als deze geen eigen verzekering hebben. De meeste verzekeraars zien Oekraïense vluchtelingen als logés.

Autoverzekering
Reis niet zelf naar de Oekraïne om vluchtelingen op te halen, dan bent u niet verzekerd. De reden hiervoor is dat er een negatief reisadvies is afgegeven door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Uw autoverzekering geeft dan geen dekking. Let op de reisadviezen, die kunnen snel wijzigen, maar op het moment van dit schrijven, kunt u nog wel met de auto naar Polen of andere omringende landen. Heeft u vluchtelingen in huis dan mogen deze, als u dat toestaat en zij een geldig Oekraïens rijbewijs hebben, gebruikmaken van uw auto en zijn als bestuurder gedekt op uw WA, A+ of volledig Casco verzekering.

Reisverzekering
Tja, naar Oekraïne gaan, het zal duidelijk zijn, dat is niet gedekt op een reisverzekering (vanwege de uitsluiting van molest in Nederland is het verboden om tegen het risico van schade door oorlog te verzekeren). Reist u naar Polen of andere landen rond Oekraïne dan kan dat nog steeds zolang er geen negatief reisadvies is afgegeven. Ophalen van vluchtelingen vanuit deze landen blijft dus mogelijk. Zoals eerder gesteld zijn dit voorbeelden en het kan per verzekeraar verschillen
hoe deze hiermee omgaat.

Wilt u meer weten over dit onderwerp of andere diensten van ons bedrijf, neem dan contact met ons op via 0186 820000 of mail naar: hans@overwater-assurantie.nl

Meer over Overwater Verzekeringen

Ontdek nu ook onze App

Met onze App heeft u in een handomdraai alle belangrijke informatie bij de hand. Meld direct uw schade of plan zelf een afspraak in.

Blijf op de hoogte

Door onze nieuwsbrief houden wij onze bestaande en toekomstige relaties op de hoogte van de ontwikkeling van ons kantoor en ons vakgebied.