Terug

Millennials en hun financiële toekomst

Generatie Y oftewel de Millennials. Grofweg geboren tussen 1980 en 2000, opgegroeid in een digitale wereld en op dit moment ongeveer een kwart van de wereldbevolking. Als u onderdeel uitmaakt van deze groep, dan duurt het nog wel even voordat u met pensioen gaat. En toch maakt 35% van de millennials zich daar al zorgen over, zo blijkt uit een onderzoek van Brand New Day.

Bestaat straks de AOW nog in zijn huidige vorm? Vanaf welke leeftijd heb ik daar dan recht op? Heb ik een pensioentekort? Kan ik daar nu al iets aan doen? Deze vragen houden millennials bezig. Tegelijkertijd is dit ook de groep die graag speculeert met crypto’s en individuele aandelen. Maar is dat wel zo verstandig? Of zijn er andere manieren om vermogen voor later op te bouwen?

Sparen
De laatste jaren is de spaarrente flink gedaald. Geld stallen bij een bank kost nu vaak meer dan het aan rendement oplevert. Een spaarrekening is daarom niet echt een serieuze optie om vermogen op te bouwen voor later. Gek genoeg zorgt dit er niet voor dat de Nederlanders massaal overstappen op beleggen, met de risico’s van beleggen als voornaamste reden. Terwijl volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) bijna de helft van de Nederlandse huishoudens voldoende buffers heeft om ermee te beginnen.

Beleggen
Millennials lijken hierop de uitzondering te zijn. Ze vormen 45% van de groep die het afgelopen jaar is gestart met beleggen. Onderzoek van de AFM toont aan dat indexbeleggen, hoe saai dit ook klinkt, bij uitstek de manier is om vermogen voor later op te bouwen. Door het spreiden van de inleg en het investeren voor een lange termijn tegen lage kosten, worden de risico’s tot een minimum beperkt. Ten opzichte van sparen kan de meeropbrengst honderden euro’s per jaar zijn.

Cryptovaluta
Crypto’s winnen de laatste jaren aan populariteit, vooral onder millennials. Maar juist die populariteit baart ook zorgen. De koers van cryptomunten kan fors stijgen of dalen omdat deze wordt bepaald door vraag en aanbod. In tegenstelling tot aandelen is er geen onderliggende waarde zoals een bedrijf. Het is daarom verstandig om de 90-10 regel te hanteren bij beleggen. Beleg 90% van het vermogen op een verantwoorde en saaie manier en neem wat meer risico met de overige 10%, bijvoorbeeld door te speculeren met aandelen of te handelen in crypto’s.

Wanneer beginnen?
Met het opbouwen van vermogen voor later kan je niet vroeg genoeg beginnen. Welk bedrag je uiteindelijk nodig hebt, hangt af van een aantal factoren. Hoeveel pensioen ga je ontvangen en op welke leeftijd? Is dit genoeg voor de levensstandaard die je voor ogen hebt?
Wij helpen u graag bij het in kaart brengen van uw financiële toekomst en het beantwoorden van vragen. U kunt contact met ons opnemen door een e-mail te sturen naar info@overwater-pensioen.nl.

Meer over Overwater Pensioenen

Ontdek nu ook onze App

Met onze App heeft u in een handomdraai alle belangrijke informatie bij de hand. Meld direct uw schade of plan zelf een afspraak in.

Blijf op de hoogte

Door onze nieuwsbrief houden wij onze bestaande en toekomstige relaties op de hoogte van de ontwikkeling van ons kantoor en ons vakgebied.