Terug

Lagere hypotheek voor mensen met een private leaseauto per 1 april 2022

Vanaf 1 april zijn de spelregels aangepast bij het aanvragen van een hypotheek. Deze regel treft mensen met een private lease contract.

Bij private lease bent u  geen eigenaar van de auto, maar “huurder voor lange termijn”. Tussen de 12 en 60 maanden is een gebruikelijke huurtermijn. Tijdens de huurperiode betaalt u  een vast maandelijks bedrag: de lease of eigenlijk huur voor de auto. Deze maandlast moet de kosten dekken voor de verzekering, motorrijtuigenbelasting, reparaties (met uitzondering van schade), afschrijving en onderhoud aan de auto. Brandstof, bekeuringen en het eigen risico bij schade zijn voor eigen rekening van de bestuurder. In tegenstelling tot zakelijk leasen, is er geen sprake van een fiscale bijtelling.

Volgens experts (Autoweek) is het grote voordeel voor consumenten de zekerheid. Ze weten voor lange tijd wat de lasten zijn voor een vervoersmiddel en komen niet voor verrassingen te staan door hoge onderhoudskosten. Daarnaast krijgt u als consument garantie dat u kunt beschikken over een werkend voertuig en  dus niet zonder vervoersmiddel kunt komen te staan.

Een nadeel is dat de lasten, die maandelijks betaald moeten worden, per 1 april volledig meegeteld worden in een hypotheekberekening. Voorheen werden alleen de kosten voor gebruik van het vervoersmiddel geregistreerd bij BKR (Bureau Krediet Registratie). Dit deel betrof 65% van het leasecontract en de servicekosten (35%) werden tot 1 april 2022 niet geregistreerd bij het BKR. Per 1 april wijzigt deze regel en moet het hele bedrag bij BKR geregistreerd worden. De reden waarom hier voor gekozen is, komt omdat het een structurele financiële maandelijkse verplichting betreft. Hierdoor is in overleg met de betrokken partijen besloten het volledige bedrag te registreren.

Wat betekent dit in de praktijk?
Stel: iemand heeft een lease verplichting van € 360,00 per maand voor 4 jaar. Het totale contract omvat hiermee 48 maanden maal € 360,00, in totaal € 17.280,00 wat geregistreerd zal worden bij het BKR. Over de hoofdsom moet een hypotheekadviseur per maand 2% corrigeren, oftewel per maand mag er € 345,60 minder aan hypotheeklast gedragen worden. Dit heeft, op basis van de huidige 10 jaar vaste rente, een lagere hypotheek van € 95.000,00 tot gevolg. Een hypotheek van € 95.000,00 kost namelijk € 345,60 per maand en dit bedrag besteedt een koper al aan de private lease. Tot 1 april werd er slechts € 224,64 gecorrigeerd over het private lease contract. Dit kwam overeen met een hypotheek van € 61.500,00. Het gevolg van de nieuwe maatregel is dat er op basis van de private lease € 33.500,00 minder aan hypotheek verkregen kan worden.

In de praktijk komt het vaak voor dat iemand die een huis wil aankopen het leasecontract moet ontbinden om in aanmerking te komen voor een hypotheek. Houd er rekening mee dat het ontbinden van een lease overeenkomst een boete met zich mee kan brengen. Daarnaast bent u  ook direct uw vervoersmiddel kwijt. Laat u dus goed voorlichten, voordat u  besluit te gaan leasen, over de kosten van het afkopen van een contract en zorg voor spaargeld om een vervangende auto aan te kunnen kopen.

Vragen
Heeft u vragen of wilt u vrijblijvend een afspraak maken met een van onze adviseurs dan kunt u ons bellen via 0186-820000 of stuur een e-mail naar: info@overwater-hypotheek.nl.

Meer over Overwater Hypotheken

Ontdek nu ook onze App

Met onze App heeft u in een handomdraai alle belangrijke informatie bij de hand. Meld direct uw schade of plan zelf een afspraak in.

Blijf op de hoogte

Door onze nieuwsbrief houden wij onze bestaande en toekomstige relaties op de hoogte van de ontwikkeling van ons kantoor en ons vakgebied.