Terug

Kunt u extra pensioen opbouwen?

In sommige situaties kunt u zelf aanvullend pensioen opbouwen. Dit is bijvoorbeeld verstandig om te doen als u een zelfstandig ondernemer of ZZP’er bent. U bouwt dan geen werknemerspensioen op en dient zelf een pensioenvoorziening te regelen.

Ook als u wel in loondienst bent en uw werkgever heeft geen of een kleine pensioenregeling, kunt u zelf extra pensioen opbouwen. Daarnaast kunt u ook extra pensioen opbouwen als u een aantal jaren niet hebt gewerkt.

Er zijn meerdere mogelijkheden om extra pensioen op te bouwen. De meest fiscaal vriendelijke manier is het gebruiken van de jaarruimte. De jaarruimte is het bedrag dat u in een bepaald kalenderjaar in mindering mag brengen op de inkomstenbelasting. U heeft een jaarruimte als u in het voorgaande kalenderjaar een tekort heeft in de pensioenopbouw. Jaarruimte ontstaat als u in een bepaald jaar minder pensioen opbouwt dan dat van de overheid maximaal zou mogen.

Uw jaarruimte kunt u gemakkelijk berekenen op de website van de belastingdienst.
U gebruikt hiervoor de tool “Hulpmiddel Lijfrentepremie vanaf 2016”.
De volgende gegevens heeft u nodig om uw jaarruimte te berekenen:

  • online of papieren aangifte van het vorige jaar
  • de opgaaf van uw pensioenaangroei (factor A) als u in het vorige jaar pensioen via een werkgever heeft opgebouwd.

U hoeft uw jaarruimte niet volledig te benutten. U kunt er ook voor kiezen om een gedeelte van het bedrag te gebruiken of later nog gebruik te maken van deze ruimte. Mocht u gebruik willen maken van niet gebruikte jaarruimtes dan kan dat tot 7 jaar terug. Deze niet gebruikte jaarruimtes heten de reserveringsruimte. Wilt u weten of u een reserveringsruimte heeft? Deze berekent u ook gemakkelijk via de site van de belastingdienst.

Mocht u hulp nodig hebben bij het berekenen van de jaarruimte of wilt u weten hoe u de jaarruimte kan gebruiken, wij helpen u graag verder. U kunt contact met ons opnemen door een e-mail te sturen naar info@overwater-pensioen.nl.

Ontdek nu ook onze App

Met onze App heeft u in een handomdraai alle belangrijke informatie bij de hand. Meld direct uw schade of plan zelf een afspraak in.

Blijf op de hoogte

Door onze nieuwsbrief houden wij onze bestaande en toekomstige relaties op de hoogte van de ontwikkeling van ons kantoor en ons vakgebied.