Terug

Het nieuwe landbouwkenteken, wat zijn de gevolgen?

Aangezien Nederland momenteel het enige land in Europa is waarbij tractoren niet verplicht zijn om een kenteken te voeren, zat het eraan te komen: de invoer van een kentekenplicht voor landbouwmaterieel.

Registratieplicht
Vanaf 1 januari 2021 geldt een registratieplicht voor de volgende voertuigen die op de openbare weg komen en harder rijden dan 25 km/u:

 • Landbouw- of bosbouwtrekkers (T)
 • Mobiele machines (MM)
 • Landbouw- of bosbouwaanhangers (R)
 • Verwisselbare getrokken uitrustingsstukken (S)
 • Motorvoertuigen met beperkte snelheid (MMBS)

Bestaande voertuigen kunnen vanaf 1 januari 2021 geregistreerd worden via de website van de RDW zonder technisch gekeurd of geschouwd te worden. Dit kan alleen gedurende de overgangsperiode, die naar verwachting van 1 januari tot en met 31 december 2021 duurt. Na afloop van deze periode dienen de voertuigen wel gekeurd te worden bij een RDW-keuringsstation. Zo’n keuring is vaak ver weg en brengt ook extra kosten met zich mee. Wij adviseren dan ook om al uw in aanmerking komend materiaal voor 31 december 2021 te laten registreren. Alle nieuwe landbouwvoertuigen die na de invoering van het wetsvoorstel worden gekocht, zijn bij aflevering geregistreerd en van een kentekenplaat voorzien.

Kenteken
Na registratie ontvangt de eigenaar een kentekencard waarmee een kentekenplaat besteld kan worden bij een erkende automaterialenzaak. De eenmalige kosten zijn ongeveer € 30,00 per bestaand landbouwvoertuig. Voor nieuwe landbouwvoertuigen liggen de kosten rond de € 63,00 per voertuig. Voor aanhangers en getrokken werktuigen met een maximale constructiesnelheid van 25 km/u geldt geen registratieplicht. Wel moeten deze bij gebruik op de openbare weg voorzien zijn van een witte volgplaat. Deze witte volgplaat hoeft niet hetzelfde te zijn als het trekkende voertuig, maar moet overeenkomen met één van de tractoren van dezelfde eigenaar. Hierdoor hoeven de witte volgplaten niet telkens te worden gewisseld als er een ander trekkend voertuig voor staat.

GV-kenteken
De bestaande GV-kentekens blijven in principe bestaan. Eigenaren van bestaande voertuigen met een GV-kenteken moeten deze eenmalig opnieuw te naam stellen bij de RDW. De kosten hiervoor bedragen € 10,40.

Uitzonderingen
De volgende landbouwvoertuigen zijn van de kentekenplicht uitgezonderd:

 • Voertuigen die nooit op de openbare weg komen.
 • Landbouwaanhangwagens en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken waarmee niet harder dan 25 km/u wordt gereden.
 • Voertuigen waarvoor de bestuurder geen T-rijbewijs nodig heeft. Hieronder vallen MMBS en mobiele machines die niet breder zijn dan 1,30 meter en bedoeld zijn voor maaien, onkruid bestrijden, vegen, sneeuw ruimen, gladheid bestrijden of hondenpoep verzamelen en geen trekvoorziening hebben voor een aanhangwagen.
 • Meeneemheftrucks en heftrucks smaller dan 1,30 meter.
 • Voertuigen met een maximum constructiesnelheid van 6 km/u.
 • Smalspoortrekkers voor fruittreintjes die jaarlijkse worden gebruikt tussen 1 juli en 30 november.
 • Asfalteermachines, asfaltfreesmachines en walsen, die in het kader van onderhoud en aanleg van wegen worden gebruikt.

Bent u benieuwd of uw landbouwvoertuig onder de nieuwe wetgeving valt? Controleer het op www.landbouwkentekenplaat.nl.

Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen
Elk geregistreerd landbouwvoertuig is WAM-plichtig. De controle op de WAM-verzekeringsplicht loopt straks via het kenteken en gebeurt via periodieke registercontrole. Wij houden de ontwikkelingen met betrekking tot de kentekenplicht goed in de gaten en adviseren u graag over de best passende verzekeringsmogelijkheden voor uw landbouwmaterieel.

Hoe gaat het nu verder?

De wetswijziging heeft ook gevolgen voor ons als kantoor. Op dit moment zijn wij achter de schermen hard aan het werk om te zorgen dat het verzekeringstechnisch voor 1 januari 2021 gereed is. Zodra wij weten op welke manier wij onze werkwijze hierop zullen aanpassen, informeren wij u hierover persoonlijk. Wanneer u op dit moment vragen heeft, vernemen wij dat graag. Wij zijn telefonisch te bereiken op 0186-820000 of door te mailen naar info@overwater-assurantie.nl

Ontdek nu ook onze App

Met onze App heeft u in een handomdraai alle belangrijke informatie bij de hand. Meld direct uw schade of plan zelf een afspraak in.

Blijf op de hoogte

Door onze nieuwsbrief houden wij onze bestaande en toekomstige relaties op de hoogte van de ontwikkeling van ons kantoor en ons vakgebied.