Terug

Invoering helmplicht snorfietsbestuurders per 1 januari 2023

In bepaalde delen van de gemeenten Amsterdam en Utrecht gold al een helmplicht voor snorfietsers op de rijbaan. Vanaf 1 januari 2023 is deze helmplicht voor snorfietsbestuurders landelijk. Deze verplichting is zowel van toepassing wanneer er wordt gereden op de rijbaan als wanneer er wordt gereden op fietspaden.

Voor veel mensen is deze wetswijziging een doorn in het oog. Het niet hoeven dragen van een helm was voor veel mensen de reden om te kiezen voor een snorfiets. Als gevolg hiervan blijkt uit de praktijk dat veel snorfietseigenaren ervoor kiezen hun snorfiets om te laten bouw tot bromfiets.

Ombouw van snorfiets naar bromfiets, wat zijn de gevolgen?
Een snorfiets kan (redelijk eenvoudig) worden omgebouwd naar een bromfiets door een handige doe-het-zelver of door een bromfietsmonteur. Als de snorfiets is omgebouwd naar een bromfiets is het verplicht dat deze bromfiets wordt gekeurd door de Dienst Wegverkeer (RDW). Daarnaast moet dit worden doorgegeven aan de verzekeraar, de aanpassing brengt namelijk een risicoverzwaring met zich mee.

Waarom is de landelijke helmplicht ingevoerd?
De helmplicht is ingevoerd omdat de overheid hoopt dat ernstig (hoofd)letsel bij ongelukken hiermee kan worden voorkomen. Van de tientallen snorfietsbestuurders die jaarlijks in het ziekenhuis belanden met ernstige verwondingen zou een deel niet ernstig gewond zijn geraakt als deze bestuurders een helm hadden gedragen.

Goedgekeurde helm (ook voor de passagier)
Sinds 1 januari 2023 geldt voor zowel snor als bromfietsers dat zij een goedgekeurde bromfietshelm moeten dragen. Een goedgekeurde bromfietshelm is te herkennen aan een op de helm aanwezig symbool in de vorm van een cirkel met een hoofdletter ‘E’ in die cirkel. Achter deze ‘E’ staat een cijfer. Dat cijfer correspondeert met een EU-land. In Nederland krijgen goedgekeurde bromfietshelmen het cijfer ‘4’ achter de ‘E’. Het is niet verplicht om een helm te dragen met de code ‘E4’, alle EU-goedgekeurde helmen volstaan.

Het is voor de snorfietser ook toegestaan om een goedgekeurde speedpedelec-helm te dragen op de snorfiets. Een goedgekeurde speedpedelec-helm is te herkennen aan de codering NTA 8776:2016 op de helm.

Ook de passagier achterop de snorfiets is verplicht een goedgekeurde helm te dragen. Het niet dragen van een helm op een snorfiets zal een boete opleveren van € 100,-.

Vragen?
Heeft u vragen over dit onderwerp of wilt u informatie over andere diensten van ons bedrijf? Neem dan contact met ons op via 0186-820000 of mail naar info@overwater-assurantie.nl.

Meer over Overwater Verzekeringen

Ontdek nu ook onze App

Met onze App heeft u in een handomdraai alle belangrijke informatie bij de hand. Meld direct uw schade of plan zelf een afspraak in.

Blijf op de hoogte

Door onze nieuwsbrief houden wij onze bestaande en toekomstige relaties op de hoogte van de ontwikkeling van ons kantoor en ons vakgebied.