Terug

Hoe gaat het echt met de hypotheekmarkt?

Overal lees u dat de woningmarkt afkoelt, maar is dat echt zo?
Met meer dan 54.000 hypotheekaanvragen in de maand april, neemt het aantal aanvragen inderdaad af. Voor het eerst dit jaar, alleen het gemiddeld aantal aanvragen ligt nog steeds ruim 9.000 boven het aantal aanvragen in 2021. Zo blijkt uit cijfers van HDN (Hypotheken Data Netwerk).

De markt reageert op de ontwikkeling van de hypotheekrente
De aankondiging van de rentestijging heeft invloed op het aantal hypotheekaanvragen. In februari 2022 werden er al records gebroken in het aantal aanvragen in de niet-kopersmarkt.
Dit zijn de aanvragen voor mensen die de hypotheek oversluiten of verhogen voor een verbouwing. Hier zien we een piek als gevolg van de aangekondigde renteverhogingen. Deze trend was ook duidelijk zichtbaar in maart en oktober van 2021, toen eveneens als gevolg van aangekondigde rentestijgingen. In 2022 werden er in het eerste kwartaal ruim 191.000 aanvragen verwerkt waar dit er in 2021 nog 139.000 waren. In april zien we een duidelijke daling in het aantal aanvragen ten opzichte van de maand maart met 16%. Echter, zijn er in de maand april van dit jaar nog steeds 16% meer aanvragen gedaan dan in dezelfde maand vorig jaar. Het sentiment is dat de storm op de hypothekenmarkt iets is gaan liggen, de cijfers laten echter zien dat dit nog niet het geval is.

Kopers- versus niet-kopersmarkt
Het eerste kwartaal van 2022 werd gedomineerd door de niet-kopersmarkt, voor oversluiten verbouwing en verhoging. Deze trend werd ingezet in maart 2021 en is nog steeds zichtbaar in de cijfers, al worden de verschillen in april van dit jaar kleiner. Wat met name te zien is dat er geen grote fluctuaties zijn in de kopersmarkt de afgelopen twee jaar. Waar kopers in 2020 gemiddeld nog 25.000 aanvragen per maand deden, daalde dit aantal in 2021 naar 22.200 per maand om in 2022 te stijgen naar een gemiddelde van 24.000 per maand. Daaruit kunnen we opmaken dat ondanks de druk op de woningmarkt het aantal transacties stabiel blijft.

Koopsom van een woning neemt nog steeds toe
Ondanks dat er gesproken wordt over het afkoelen van de markt laten de cijfers zien dat de gemiddelde hypotheeksom nog steeds aan het toenemen is. Dit zou het gevolg zijn van de stijgende woningprijzen. Waar in 2020 de gemiddelde hypotheeksom € 312.000,- bedroeg, nam dit in 2021 toe naar € 347.000,- voor de aanschaf van een woning. In april 2022 bereikte de markt een absolute piek met een gemiddelde van € 361.000,- en hiermee lijkt de woning- en hypotheekmarkt helemaal nog niet afgekoeld.

Vooruitzichten naar de komende maanden
Dagelijks zien we, als hypotheekadviseurs, nieuwe aankondigingen van renteverhogingen binnenkomen. Wie weet zal de markt komende maanden echt iets rustiger worden. Het kan ook juist de trigger zijn om nu keuzes te maken voor het oversluiten, verhogen voor verbouwing of om toch te verhuizen. We hebben geen glazen bol om alle ontwikkelingen te voorspellen, maar één ding is zeker, voor de aanhoudende vraag naar woningen kan er onvoldoende bijgebouwd worden. Dit zal invloed houden op de markt. Daarnaast zal mogelijk ook de aanhoudende inflatie invloed op de leencapaciteit krijgen, waardoor het misschien toch verstandig is om nu de mogelijkheden te onderzoeken.

Meer over Overwater Hypotheken

Ontdek nu ook onze App

Met onze App heeft u in een handomdraai alle belangrijke informatie bij de hand. Meld direct uw schade of plan zelf een afspraak in.

Blijf op de hoogte

Door onze nieuwsbrief houden wij onze bestaande en toekomstige relaties op de hoogte van de ontwikkeling van ons kantoor en ons vakgebied.