Terug

Het stookseizoen is weer begonnen

Afgelopen weekend hebben we allemaal de klok weer een uur achteruit gezet, waardoor het ’s avonds weer eerder donker wordt. Dit in combinatie met de forse stijging van de gasprijzen was afgelopen weekend het startsein voor het stookseizoen. Iedereen kan zich wel een beeld vormen van een gezellig avondje voor een knisperend haardvuurtje.

Niemand zit erop te wachten dat een gezellig avondje voor de openhaard eindigt in een schoorsteenbrand. Uit onderzoek is gebleken dat er iedere winter gemiddeld 2000 schoorsteenbranden plaatsvinden. Uw woonhuisverzekering vergoedt in de meeste gevallen de schade, tenzij u de schade had kunnen voorkomen. Ook hiervoor geldt weer dat voorkomen beter is dan genezen. Wij hebben voor u drie eenvoudige tips uitgewerkt om een eventuele schoorsteenbrand te voorkomen.

Laat uw schoorsteen vegen
Het merendeel van de schoorsteenbranden ontstaat doordat aanslag op de schoorsteenwand vlam vat. Deze aanslag kan roet of creosoot zijn, dit is een brandbare teerachtige vloeistof. Wij zouden u dan ook graag willen adviseren om minimaal één keer per jaar de schoorsteen te laten vegen zodat het rookkanaal weer schoon wordt en de lucht makkelijker afgevoerd kan worden. Daarnaast verkleint u hiermee ook het risico dat er giftige en/of schadelijke gassen in uw woonkamer terechtkomen.

Gebruik goed hout
Niet alle houtsoorten zijn geschikt om in de openhaard te gooien. Bewerkt resthout, bijvoorbeeld van een oude geverfde kast, is niet geschikt voor in de open haard. Hout voor in de haard moet schoon en goed droog zijn. Ons advies is dan ook om geen hout te stoken dat net gepakt is en nog vochtig is. Als laatste willen wij u ook meegeven dat het verbranden van naaldhout sterk wordt afgeraden vanwege de hars die verkleefd met de kachelpijp.

Voorzorgsmaatregelen
Ondanks dat bovenstaande maatregelen worden nageleefd, bestaat er nog altijd een risico dat het misgaat. Wij zouden u dan ook graag willen adviseren om zand of zout klaarzetten? om het vuur mee te kunnen doven. Probeer het gebruik van water te vermijden. Naast dat dit kan zorgen voor een ontploffing zorgt het blussen met water voor een enorme rookontwikkeling in de woning. Als laatste is het uiteraard verstandig om een brandblusser binnen handbereik te houden.

Meer informatie?
Wilt u meer weten over dit onderwerp of andere diensten van ons bedrijf? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer: 0186-820000 of per e-mail: info@overwater-advies.nl.

Meer over Overwater verzekeringen

Ontdek nu ook onze App

Met onze App heeft u in een handomdraai alle belangrijke informatie bij de hand. Meld direct uw schade of plan zelf een afspraak in.

Blijf op de hoogte

Door onze nieuwsbrief houden wij onze bestaande en toekomstige relaties op de hoogte van de ontwikkeling van ons kantoor en ons vakgebied.