Terug

Ga eens genieten van je pensioen!

Nederlanders zijn een spaarzaam volkje. Het cliché dat we een potje aanhouden voor als de wasmachine kapot gaat, is alweer uit de tijd van de zwart-wit tv. We sparen met zijn allen veel: volgens het Centraal Bureau voor Statistiek is het gemiddelde spaarsaldo van een huishouden zo’n € 46.000. Nu wordt dit gemiddelde wel fors omhoog getrokken door mensen met grote vermogens. Realistischer is om te stellen dat de helft van de huishoudens minder dan € 18.000 spaargeld hebben, en de helft meer dan dit bedrag.

Het grootste deel van het particuliere vermogen zit in stenen. Maar hoe zit het met pensioen?
Mensen zijn zich nog al te vaak niet bewust hoeveel geld hun pensioen waard is. Dat komt omdat de meeste werknemers verplicht pensioen opbouwen bij een bedrijfstakpensioenfonds. Zo’n fonds stuurt brieven waarin vermeld staat hoeveel uitkering u straks kunt ontvangen. Niet hoeveel kapitaal het fonds heeft opgebouwd voor uw uitkering (dat gaat met het Pensioenakkoord veranderen).

Vaak zijn mensen afwachtend als het gaat om hun pensioen en ligt de prioriteit niet hoog om hier achteraan te gaan. De belangrijkste reden hiervan is omdat zij het idee hebben er toch nog lang op te moeten wachten. Echter, is dat niet helemaal waar.
U mag namelijk al vijf jaar vóór uw AOW-datum uw pensioen laten uitkeren en dit zelfs combineren met salaris omdat u doorwerkt. Het biedt mensen de kans in de laatste jaren van hun loopbaan één of twee dagen minder te gaan werken en tijdens dat ‘prepensioen’ financieel niet in te leveren. Een bewuste keuze om nú meer te genieten van het leven met het idee op hogere leeftijd minder nodig te hebben.

Praktijk: u bent 65 en hebt bij pensioenfonds Zorg & Welzijn een pensioen opgebouwd van € 3.200 bruto per maand. U moet officieel nog twee jaar werkzaam zijn, maar bent niet meer tevreden met uw werk. U stopt nú en ontvangt twee jaar lang €4.300 bruto. Vanaf je 67e ontvang u nog steeds € 2.300 bruto. Het vervroegen kost weliswaar op latere leeftijd geld maar u hebt alvast een ton ontvangen.
Praktijk: u bent 63 en hebt bij Zwitserleven € 95.000 pensioenkapitaal opgebouwd. De verzekeraar biedt u aan om levenslang  € 400 bruto uit te betalen. Op die manier moet u 20 jaar wachten voordat u uw geld weer terug hebt. Na ons advies keert de verzekeraar € 2.000 per maand uit. Een mooie overbrugging tot 67 jaar als de AOW-uitkering start. De klant gaat twee dagen minder werken.

Wat is de kern van de boodschap?
Verzekeraars en pensioenfondsen rekenen met een erg hoge levensverwachting. Na overlijden vervalt een groot deel van uw pensioen. Als uw partner overlijdt, is het fonds of de verzekeraar de winnende partij. Pensioen vererft namelijk niet aan de kinderen.

Kort gezegd, als u vóór uw 85e overlijdt, wordt er eigenlijk aan u verdiend. Dit is vaak de reden om pensioen eerder te laten uitkeren of wat meer uit te laten keren in die eerste ‘actieve’ pensioenjaren. Vanaf 2024 mag u zelfs óp pensioendatum 10% van je pensioen in één keer laten uitkeren.

Wilt u meer weten over dit onderwerp of heeft u een andere vraag? Neem dan contact met ons op via 0186-820000 of mail naar: patrick@overwater-pensioen.nl.

Meer over Overwater Pensioenen

Ontdek nu ook onze App

Met onze App heeft u in een handomdraai alle belangrijke informatie bij de hand. Meld direct uw schade of plan zelf een afspraak in.

Blijf op de hoogte

Door onze nieuwsbrief houden wij onze bestaande en toekomstige relaties op de hoogte van de ontwikkeling van ons kantoor en ons vakgebied.