Terug

Forse stijging hypotheekrente voorbij,
maar blijft het ook zo?

Afgelopen maanden steeg de hypotheekrente fors, maar de grote stijgingen lijken nu een beetje achter de rug. De vraag is: blijft dit ook zo, nu de verwachting is dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente in juli verder zal verhogen.

Begin dit jaar betaalde iemand voor een rente van 20 jaar vast met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) nog gemiddeld 1,44 procent rente. In de daaropvolgende 5 maanden steeg dit naar een gemiddelde rente van 3,4%. Dit is ruim een verdubbeling die voor de consument goed te voelen is. Gevolgen van de forse stijging is dat huizenkopers minder geld kunnen lenen, omdat een hogere rente ook hogere lasten met zich meebrengt. Bij een modaal gezinsinkomen kan er al snel € 18.000,00 minder geleend worden, berekende De Hypotheker.

Hierdoor kan je minder bieden op de woning van je dromen, of moet je bepaalde investeringen in de woning uitstellen en op een later moment met spaargeld realiseren. We zien hierdoor dat de drukte op de woningmarkt iets afneemt, hier hebben we recent nog een nieuwsbericht over geschreven. Gelukkig lijkt op dit moment het ergste achter de rug, we zien de stijging van de hypotheekrente de laatste weken duidelijk afvlakken. We verwachten nog wel een lichte stijging van de hypotheekrente maar niet met de snelheid van de afgelopen maanden.

Minder overbieden
Door de gestegen rente zien en horen we dat mensen toch snel genegen zijn om iets minder te overbieden. De oververhitting van de markt neemt iets af en dat is voor de potentiële huizenkopers een goede ontwikkeling. Desalniettemin zien we nog steeds een stijging van de huizenprijzen in 2022 ten opzichte van 2021. In de eerste maanden van dit jaar steeg de gemiddelde woningwaarde met 13,7 procent blijkt uit cijfers van de NVM. De voorgaande drie kwartalen lagen de stijgingen gemiddeld rond de 20 procent, dus hier is een kanteling van de markt zichtbaar.

Verwachtingen
Het is nog te vroeg om conclusies te trekken uit de recente ontwikkelingen. Voor de hypotheekrente is de officiële rente die de ECB vaststelt een belangrijke waarde en die zal in juli, naar verwachting, verhoogd worden. Al zijn er speculaties dat de verwachte stijging van 0,25 procent al verwerkt is in de huidige hypotheekrente. De ECB-president heeft aangegeven dat er na de verhoging in juli ook nog verhogingen later dit jaar verwacht kunnen worden. Dit is mede afhankelijk van hoe de inflatie zich zal ontwikkelen, maar ook de situatie in Oekraïne en of we weer met een coronagolf te maken krijgen, hebben hier invloed op. Economen geven aan dat consumenten niet moeten rekenen op een daling van de huizenprijzen. De prijzen zullen blijven stijgen, maar minder hard dan de afgelopen tijd.

Meer over Overwater Hypotheken

Ontdek nu ook onze App

Met onze App heeft u in een handomdraai alle belangrijke informatie bij de hand. Meld direct uw schade of plan zelf een afspraak in.

Blijf op de hoogte

Door onze nieuwsbrief houden wij onze bestaande en toekomstige relaties op de hoogte van de ontwikkeling van ons kantoor en ons vakgebied.