Aanpassing in de wetgeving: wat betekent dit voor u?
Sinds 2001 geldt de regel dat u maximaal 30 jaar recht hebt op hypotheekrenteaftrek. Dat betekent dat het belastingvoordeel voor alle huiseigenaren die in of vóór 2001 een huis kochten over 10 jaar (in 2031) vervalt. Wat betekent dit voor uw hypotheek en uw maandlasten?

Wat betekent dit voor u?
Heeft u uw hypotheek na 30 jaar afgelost, dan is er niks aan de hand. Maar heeft u na 30 jaar nog een openstaande hypotheekschuld, dan verhuist die schuld op dat moment van belasting box 1 naar box 3. Dit betekent dat u de hypotheekrente die u betaalt niet meer mag aftrekken van de inkomstenbelasting. Hierdoor gaan in de regel uw netto maandlasten stijgen. Zeker wanneer u richting pensioen gaat, is het verstandig om hier alvast rekening mee te houden.

Aanpassingen na 2001
Heeft u uw hypotheek sinds 2001 verhoogd voor bijvoorbeeld een verbouwing? Dan heeft u (in de meeste gevallen) voor dat nieuwe stuk hypotheek opnieuw recht op 30 jaar renteaftrek. Dus stel dat u bijvoorbeeld in 2012 of 2020 € 20.000 hebt bijgeleend voor een verbouwing, dan heeft u onder bepaalde voorwaarden over dat bedrag recht op hypotheekrenteaftrek tot respectievelijk 2042 en 2050.

Nieuwe hypotheek
Sinds 1 juli 2021 moeten hypotheekverstrekkers rekening houden met de netto lastenstijging die ontstaat wanneer de hypotheekrenteaftrek vervalt. Bent u van plan om een nieuw huis te gaan kopen en bereikt u binnen 10 jaar de einddatum van uw hypotheekrenteaftrek? Dan gaat uw leencapaciteit omlaag en kunt u dus minder lenen (op een paar uitzonderingen na, waar wij u graag over bijpraten).

Ons advies: samen brengen wij uw situatie in kaart
Of u nu van plan bent om te verhuizen of niet, als u 20 jaar of langer geleden uw eerste hypotheek afsloot, is het verstandig om uw situatie inzichtelijk te maken met de hulp van een hypotheekadviseur. Zo weet u hoeveel uw maandlasten gaan stijgen vanaf 2031 en hoe u eventueel die extra kosten kunt opvangen. Ook kunnen wij kijken naar de restschuld die u op dat moment nog heeft en hoe u die zou kunnen verkleinen, bijvoorbeeld door te sparen of extra af te gaan lossen.

Heeft u vragen of wilt u een vrijblijvend een afspraak maken met een van onze adviseurs dan kunt u ons bellen via 0186-820000 of stuur een e-mail naar: info@overwater-hypotheek.nl

Ontdek nu ook onze App

Met onze App heeft u in een handomdraai alle belangrijke informatie bij de hand. Meld direct uw schade of plan zelf een afspraak in.

Blijf op de hoogte

Door onze nieuwsbrief houden wij onze bestaande en toekomstige relaties op de hoogte van de ontwikkeling van ons kantoor en ons vakgebied.