Op 22 september jl. heeft NHG bekendgemaakt dat door de aanhoudende stijging van de woningprijzen er steeds meer mensen een woning kopen zonder het vangnet van NHG. Simpelweg omdat er steeds minder betaalbare woningen op de markt komen. Dit is een kwalijke ontwikkeling met het oog op de forse stijging van de woningprijzen. Hierdoor kan er bij een gedwongen verkoop een restschuld ontstaan zonder vangnet.

Om aan te blijven sluiten bij de markt zal de NHG-kostengrens per 1 januari 2022 gaan stijgen van €325.000,00 naar €355.000,00. Hierdoor zullen meer mensen gebruik kunnen maken van de regeling.

Wat is borgtochtprovisie en wat gaat hierin veranderen?
Als u een hypotheek met NHG afsluit, ziet u in de kosten voor uw hypotheek “borgtochtprovisie” staan. Dit zijn de kosten voor de borgstelling door NHG. NHG staat borg voor uw lening tegenover de bank. Als er bij een gedwongen verkoop een schuld overblijft en dat is u niet te verwijten, wordt de restschuld door NHG kwijtgescholden. Dit geeft banken een grote zekerheid en hierdoor profiteert u vaak van een lagere rente.

Het geld om de restschuld kwijt te schelden moet ergens vandaan komen, dit risico dragen alle leden van NHG door middel van het storten van de borgtochtprovisie. Door minder verkopen met een restschuld, als gevolg van de stijgende woningprijzen, is er minder onttrokken uit de NHG buffer. Hierdoor zal per 1 januari 2022 de borgtochtprovisie verlaagd worden van 0,7% over de hoogte van de hypotheek naar 0,6%.

We weten nu dat:
- Een gedwongen verkoop risico’s met zich meebrengt, zeker als de woning gekocht is in een markt met hoge woningprijzen;
- NHG garant kan staan voor de geldverstrekker en dat bij niet verwijtbaar handelen van de schuldenaar de restschuld kwijtgescholden kan worden;
- Om gebruik te maken van deze NHG regeling dient u bij het afsluiten van uw hypotheek éénmalig borgtochtprovisie te betalen.

Wat betekent dit voor u?
De borgtochtprovisie neemt af van 0,7% naar 0,6%. Dit betekent voor u dat bij een koopsom van € 300.000,00 er € 300,00 minder aan provisie afgedragen hoeft te worden. Daarnaast mag u per 2022 financieren tot € 355.000,00 met garantstelling door NHG.

Ons advies: samen brengen wij uw situatie in kaart
Of u nu van plan bent om een eerste woning te kopen, te verhuizen of om over te sluiten, als uw koopsom uitkomt onder de € 355.000,00 (2022) komt u in aanmerking voor een hypotheek met NHG. Graag zijn wij u verder van dienst om te kijken naar uw wensen en mogelijkheden.

Heeft u vragen of wilt u een vrijblijvend een afspraak maken met een van onze adviseurs dan kunt u ons bellen via 0186-820000 of stuur een e-mail naar: info@overwater-hypotheek.nl

 

Ontdek nu ook onze App

Met onze App heeft u in een handomdraai alle belangrijke informatie bij de hand. Meld direct uw schade of plan zelf een afspraak in.

Blijf op de hoogte

Door onze nieuwsbrief houden wij onze bestaande en toekomstige relaties op de hoogte van de ontwikkeling van ons kantoor en ons vakgebied.