Terug

De registratie- en kentekenplicht voor (land)bouwmaterieel: welke veranderingen heeft het gebracht?

Wellicht is het u ook al opgevallen onderweg: de meeste tractoren en andere (land)bouwvoertuigen zijn tegenwoordig voorzien van een kentekenplaat aan de achterzijde. Landbouwvoertuigen moeten vanaf begin dit jaar geregistreerd zijn bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) om op de openbare weg te mogen. De registratie- en kentekenplicht heeft ook ons aardig bezig gehouden het afgelopen jaar. Na een stroom aan kentekens die verwerkt moesten worden, durven we nu voorzichtig te zeggen dat de ergste hectiek voorbij is. Welke veranderingen heeft deze registratieplicht gebracht?

Keuring
Voor de registratie van bestaande (land)bouwvoertuigen was een periode van een jaar uitgetrokken. Tijdens deze conversieperiode, die tot 1 januari 2022 liep, was er geen keuring van de RDW nodig en waren er lagere kosten voor de registratie. Wilt u nu een land)bouwvoertuig registreren? Dan moet de RDW het voertuig keuren, met de nodige kosten van dien.

Coulanceperiode
Om te voorkomen dat ondernemers de niet geregistreerde (land) bouwvoertuigen na 1 januari 2022 moesten laten staan, is op verzoek van diverse instanties een ‘coulanceperiode’ ingesteld. Dit houdt in dat tot 1 juli 2022 geen boetes worden uitgedeeld als blijkt dat (land)bouwvoertuigen die niet zijn geregistreerd toch gebruik maken van de openbare weg. De coulance geldt alleen voor de handhaving op de registratieplicht. Een (land) bouwvoertuig moet op de weg nog wel steeds voldoen aan de verzekeringsplicht.

Riskeer geen boete
Bij de registratie worden de voertuigen in het register van de RDW opgenomen. De RDW controleert het register om te zien of een voertuig verzekerd is. Een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering is altijd verplicht, net zoals dat ook voor personenauto’s geldt. Heeft u uw voertuig niet verzekerd, dan riskeert u een boete. Ieder kenteken dient afzonderlijk aangemeld te worden bij de RDW als verzekerd, met uitzondering van aanhangers en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken.

Bij aankoop van een (land) bouwvoertuig is het van belang om deze gegevens aan uw verzekeraar door te geven. Bij verkoop vragen wij om een kopie van het vrijwaringsbewijs zodat de polis beëindigd kan worden. Wanneer u uw (land)bouwvoertuigen nog niet heeft geregistreerd bij de RDW of wanneer u de kentekens nog niet heeft doorgegeven aan uw verzekeraar, is ons advies om dit zo spoedig mogelijk te doen.

Wilt u meer weten over dit onderwerp of andere diensten van ons bedrijf, neem dan contact met ons op via 0186-820000 of mail naar aline@overwater-assurantie.nl.

Meer over Overwater Pensioenen

Ontdek nu ook onze App

Met onze App heeft u in een handomdraai alle belangrijke informatie bij de hand. Meld direct uw schade of plan zelf een afspraak in.

Blijf op de hoogte

Door onze nieuwsbrief houden wij onze bestaande en toekomstige relaties op de hoogte van de ontwikkeling van ons kantoor en ons vakgebied.