In de afgelopen maanden heeft cybercriminaliteit steeds vaker het nieuws gehaald. Steeds weer worden bedrijven en overheidsinstanties lastig gevallen door hackers. Dat cybercrime de grootste vorm van criminaliteit is, is een kwestie van tijd. Bedrijven in alle sectoren zijn afhankelijk geworden van computers en geautomatiseerde processen, iets wat cybercriminelen ook weten. Cybercriminaliteit is een onderwerp dat niet zomaar aan de kant kan worden geschoven. Om die reden willen wij u graag informeren over de risico’s en de mogelijke (verzekerings-)oplossingen.

Ook uw systemen lopen gevaar

Inmiddels is wel gebleken dat het “ik ben niet interessant” argument niet meer opgaat. Iedere onderneming kent een klantendatabase en heeft tal van technologie die haar ondersteunt in de dagelijkse bedrijfsvoering. Cybercriminelen zetten een grote val via het internet. Degene die er intrapt, is interessant. Het kan dus ook bij u gebeuren. Daarnaast zullen cybercriminelen zich blijven ontwikkelen en nieuwe manieren bedenken om digitaal in te breken.

Preventie

Van belang is om uw systemen goed te beveiligen en bewust te zijn van de risico’s. Allereerst kunt u inventariseren welke risico’s u zelf loopt als ondernemer. U heeft wellicht privacygevoelige informatie van klanten en medewerkers in uw database opgeslagen. Daarom is het belangrijk al uw apparatuur naar behoren te beveiligen. Ook apparaten waar u niet direct aan denkt, zoals printers, scanners en smartphones zijn het doelwit van cybercriminelen. Deze staan in verbinding met uw netwerk, maar zijn vaak niet voorzien van de juiste firewalls of viruspreventie.

Daarnaast moet u niet onderschatten in welke mate u afhankelijk bent van uw systeem. Uw medewerkers spelen hierbij een belangrijke rol. De computers op kantoor kunnen goed beveiligd zijn, maar zijn de computers van uw medewerkers thuis dat ook? Zorg er dus voor dat iedereen op de hoogte is van de risico’s die de dagelijkse werkzaamheden met zich meebrengen. Hoe is het wachtwoord beheer en kan iedere medewerker overal bij? Open niet zomaar alle e-mails en ga zorgvuldig om met het gebruik van usb-sticks.

Cyberverzekering

Naast de stappen die u zelf kunt nemen om het risico te beperken, is het mogelijk om de gevolgen van cybercriminaliteit te verzekeren. Deze verzekering biedt dekking voor uw aansprakelijkheid door het schenden van privacy na het lekken van vertrouwelijke data, de kosten voor het herstel van uw programmatuur en/of de juridische kosten na een gerelateerde schade.

Ons advies is om uw digitale risico’s goed in kaart te brengen en na te gaan of u afdoende bent beveiligd. Laat ons u voorlichten over de mogelijkheden voor verzekeringen op het gebied van cybersecurity.

Wilt u meer weten over dit onderwerp of andere diensten van ons bedrijf dan bent u van harte welkom bij ons op kantoor of mail naar bram@overwater-assurantie.nl.

Ontdek nu ook onze App

Met onze App heeft u in een handomdraai alle belangrijke informatie bij de hand. Meld direct uw schade of plan zelf een afspraak in.

Blijf op de hoogte

Door onze nieuwsbrief houden wij onze bestaande en toekomstige relaties op de hoogte van de ontwikkeling van ons kantoor en ons vakgebied.