Terug

Controleer je hypotheekrente!

Bij het aanvragen van een hypotheek kijkt een geldverstrekker naar de hoogte van de lening ten opzichte van de marktwaarde van je woning. Hoe hoger de lening, hoe hoger het risico voor de geldverstrekker en automatisch ook een hogere rente voor de consument. Dit noemen we een risico opslag, als gevolg van de relatief hoge financiering op de woning.

Als gevolg van de waardeontwikkeling van woningen in de afgelopen jaren en door de aflossing die veel mensen op hun lening doen (aflossingsverplichting sinds 2013), kan het zo zijn dat de risicoverhouding veranderd is en het risico is afgenomen voor de geldverstrekker. Dit kan tot gevolg hebben dat voor de consument de rente verlaagd kan worden. Dit gaat helaas bij de meeste geldverstrekkers nog niet automatisch. Ondanks aandringen van consumentenorganisaties moet u hier als klant nog zelf achteraan.

Een tariefklasse verlaging kan al snel tienden per maand aan rente schelen. Soms moet u hier wel een taxatie of nieuwe WOZ-waarde voor overleggen. Dus hou de WOZ beschikking komende maand goed in de gaten en raadpleeg uw hypotheekadviseur of er voordeel te behalen is.

Nationale Hypotheek Garantie

Heeft u een woning met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) dan is er geen opslag in uw rente verwerkt. Dat komt omdat de NHG een vangnet biedt waardoor de geldverstrekker minder risico loopt.

Tip

Gaat u binnenkort een aflossing doen? Raadpleeg altijd uw hypotheekadviseur, deze kunt u helpen met het bepalen op welk hypotheekdeel u het beste af kunt lossen. Daarnaast kan er gelijk gekeken worden of u in aanmerking komt voor een aanpassing van uw risicoklasse. Oversluiten is, door een wijzigende fiscale regelgeving, dit jaar aantrekkelijker dan volgend jaar. Maak daarom dit jaar nog een afspraak om te beoordelen of oversluiten aantrekkelijk.

Vragen

Heeft u vragen of wilt u vrijblijvend een afspraak maken met een van onze adviseurs dan kunt u ons bellen via 0186-820000 of stuur een e-mail naar: info@overwater-hypotheek.nl

Meer over Overwater hypotheken

Ontdek nu ook onze App

Met onze App heeft u in een handomdraai alle belangrijke informatie bij de hand. Meld direct uw schade of plan zelf een afspraak in.

Blijf op de hoogte

Door onze nieuwsbrief houden wij onze bestaande en toekomstige relaties op de hoogte van de ontwikkeling van ons kantoor en ons vakgebied.