Terug

Column: Nieuw instrument om cyberweerbaarheid te vergroten

In eerdere columns hebben wij u verteld over de risico’s die u kunt lopen op het gebied van uw digitale veiligheid. Daarnaast hebben wij u tevens geïnformeerd over de mogelijke maatregelen die u zelf kunt nemen om dit risico te beperken en eventueel te verzekeren.

Een aantal jaar geleden werd er door deskundigen geschat dat cybercriminaliteit voor 2025 de grootste vorm van criminaliteit is. Een trend die duidelijk te zien was in de laatste jaren. Elke maand zie je het aantal incidenten per maand toenemen. In de maanden april en mei van 2020 zagen de experts echter een explosieve groei van het aantal meldingen van cybercriminaliteit. Een logisch gevolg van de pandemie en het noodgedwongen thuiswerken.

Risicoklasse-indeling Digitale Veiligheid
Voor sommige ondernemers is de beveiliging van de systemen een ondergeschoven kindje. Hierbij krijgt het nog niet de aandacht die het eigenlijk verdiend. Daarom zijn er diverse partijen die de handen ineen hebben geslagen om een aantal handvatten aan te reiken. De Risicoklasse-indeling Digitale Veiligheid is door ondernemersorganisaties en vakinhoudelijke experts ontwikkeld om het mkb bewust en weerbaar te maken tegen cyberaanvallen.

Wat houdt dit in?
Onder andere MKB Nederland, de Nationale Politie, Verbond van Verzekeraars en Cyberveilig Nederland hebben een vragenlijst ontwikkeld. Aan de hand van 11 gerichte vragen kunt u als ondernemer gemakkelijk inzien welke risico’s er om de hoek komen kijken. Daarbij worden er tevens een aantal stappen aangegeven om de weerbaarheid te vergroten.
U krijgt direct te zien in welke risicoklasse u valt. Hierbij wordt er aan de hand van 5 basisprincipes toegelicht wat u, eventueel in samenspraak met uw systeembeheerder, kunt doen om dit risico te beheersen. Deze 5 basisprincipes zijn:

  1. Het is kaart brengen van de kwetsbaarheden;
  2. Veilige instellingen;
  3. Updates;
  4. Toegangsbeperking;
  5. Beveiliging tegen virussen en andere malware.

Hoe kan ik deze vragenlijst invullen?
Uiteraard vinden wij het als uw adviseur belangrijk dat uw risico’s goed in beeld zijn gebracht. Wij helpen u daarom graag om dit in kaart te brengen. Het is ook mogelijk om via onze website alvast deze vragenlijst in te vullen. De link naar deze test kunt u vinden op onze website: www. overwater-advies.nl/cyberverzekering.

Sommige van deze uitkomsten kunt u zelf verhelpen of beperken, maar er kunnen ook zaken zijn waarvan u het risico uit handen wilt geven door het te verzekeren. Hierin kunnen wij u een passende oplossing bieden door middel van een cyberverzekering.

Vragen?
Wilt u meer weten over dit onderwerp of andere diensten van ons bedrijf, neem dan contact met ons op via telefoonnummer: 0186-820000 of via e-mail: info@overwater-assurantie.nl.

Ontdek nu ook onze App

Met onze App heeft u in een handomdraai alle belangrijke informatie bij de hand. Meld direct uw schade of plan zelf een afspraak in.

Blijf op de hoogte

Door onze nieuwsbrief houden wij onze bestaande en toekomstige relaties op de hoogte van de ontwikkeling van ons kantoor en ons vakgebied.