Terug

Zijn mijn zonnepanelen goed verzekerd?

Heeft u zonnepanelen laten plaatsen maar weet u eigenlijk niet of die zijn verzekerd? U bent niet de enige. Een op de drie woningeigenaren twijfelt daarover. Ook weten ze vaak niet wat de verzekering precies dekt.

Poliswijzer.nl en Gaslicht.com deden onderzoek onder duizend woningeigenaren. Daaruit blijkt dat een groot aantal woningeigenaren niet precies weet hoe het zit met de vergoeding van eventuele schade aan hun panelen. Ook weten zij vaak niet of in geval van schade ook de misgelopen opbrengst wordt vergoed.

Opstalverzekering
Zonnepanelen zijn meeverzekerd op de opstalverzekering die ook andere schade aan de woning vergoedt. De maximaal verzekerde bedragen en het eigen risico kunnen per verzekeraar verschillen. Ook wordt de misgelopen opbrengst door kapotte zonnepanelen niet altijd vergoed. Dat geldt ook voor onzichtbare schade, zoals haarscheurtjes.

Plat dak
Over het algemeen staat in de verzekeringsvoorwaarden dat zonnepanelen die ‘nagelvast’ zitten aan het huis zijn meeverzekerd. Dit is doorgaans het geval bij vastgeschroefde panelen op schuine daken. Uit het onderzoek blijkt echter dat een groot aantal zonnepanelen op een plat dak ligt. Het is voor woningeigenaren niet altijd helder of ook deze panelen zijn meeverzekerd. Omdat deze panelen vaak niet zijn vastgeschroefd, kunt u erover discussiëren of deze panelen wel echt ‘nagelvast’ zitten aan het huis.

Preventie
Voordat u aan zonnepanelen begint doet u er goed aan om de dakconstructie te laten inspecteren. Is die stevig genoeg? Laat het installeren over aan een vakman. Let op de aanwezigheid van een keurmerk en een garantietermijn. Vaak wordt de schade als gevolg van een installatiefout niet vergoedt.

Huren
Huurt u een woning en besluit u zelf om er zonnepanelen op te plaatsen? U heeft dan geen opstalverzekering omdat het geen eigen woning betreft. Wel kunt u de panelen meeverzekeren op de inboedelverzekering. Laat de verhuurder de panelen plaatsen, dan hoeft u als huurder niets te doen, het is dan de verantwoordelijkheid van de verhuurder om voor een goede verzekering te zorgen.

Heeft u vragen over zonnepanelen? Neem dan contact met ons op via 0186-820000 of mail naar: info@overwater-hypotheek.nl.

Meer over Overwater Verzekeringen

Ontdek nu ook onze App

Met onze App heeft u in een handomdraai alle belangrijke informatie bij de hand. Meld direct uw schade of plan zelf een afspraak in.

Blijf op de hoogte

Door onze nieuwsbrief houden wij onze bestaande en toekomstige relaties op de hoogte van de ontwikkeling van ons kantoor en ons vakgebied.