Terug

Registratie- en kentekenplaatplicht (land)bouwvoertuigen in volle gang

Er is lang over gesproken en de invoering is al een aantal keer uitgesteld, maar vanaf 1 januari 2021 was het dan toch zover: de registratieplicht voorlandbouwmaterieel is van kracht. Wij merken dat een groot deel van onze klanten hier al druk mee bezig is en wij ontvangen dagelijks vele vragen over dit onderwerp. Graag informeren wij u over deze regeling en welke verplichtingen hieruit ontstaan.

Registratieplicht
Zowel bestaande als nieuwe (land) bouwvoertuigen (tractoren, shovels, mobiele kranen, combines, e.d.) die op de openbare weg komen, dienen geregistreerd te worden bij de RDW. Van 1 januari tot en met 31 december 2021 geldt er een overgangsregeling waarbij bestaande landbouwvoertuigen via de website van de RDW kunnen worden geregistreerd. Na deze datum dient het voertuig gekeurd en beoordeeld te worden door de RDW voordat het in aanmerking komt voor registratie.

Kenteken- en APK-plicht
Voor nieuwe voertuigen die op of na 1 januari 2021 in gebruik worden genomen, geldt dat ze direct een kentekenplaat moeten voeren. Voor bestaand materieel is een kentekenplaat verplicht als het voertuig harder rijdt dan 25 km per uur. Uiterlijk 1 januari 2025 dienen alle geregistreerde voertuigen van een kentekenplaat voorzien te zijn. Vanaf 1 mei 2021 geldt ook een APK-plicht voor (land)bouwmaterieel wat harder kan rijden dan 40 km per uur.

Uitzonderingen
Er gelden een aantal uitzonderingen. Zo hoeven bijvoorbeeld landbouwvoertuigen die nooit op de openbare weg komen, niet geregistreerd te worden. Let hierbij op dat erven, parkeer- en bedrijfsterreinen die niet zijn afgesloten voor het openbaar verkeer ook onder de definitie openbare weg vallen. Wanneer u twijfelt of u uw landbouwvoertuig(en) moet registreren, kunt u gebruik maken van de keuzehulp op de website van de RDW (www.rdw.nl).

Hoe gaat het registreren in zijn werk?
Stap 1: Registreren bij de RDW
Wij adviseren u om voor 31 december 2021 alle (land)bouwvoertuigen die in uw bezit zijn te registreren. Dit omdat de voertuigen in 2021 tegen een laag
tarief (€ 18,00) eenvoudig door u zelf geregistreerd kunnen worden via de website van de RDW.

Stap 2: Contact opnemen met uw intermediair
Nadat u het voertuig heeft geregistreerd, ontstaat er een verzekeringsplicht (aanhangwagens en verwisselbaar getrokken uitrustingsstukken uitgezonderd). U dient de gegevens zo spoedig mogelijk aan uw intermediair door te geven. Die zorgt er vervolgens voor dat het kenteken wordt aangemeld bij de RDW
en dat het voertuig is verzekerd voor Wettelijke Aansprakelijkheid (WA). Wij hebben ondertussen al vele kentekens mogen ontvangen en aanmelden en
wij verwachten dat dit het gehele jaar door zal gaan.

Wilt u meer weten over dit onderwerp of andere diensten van ons bedrijf dan bent u van harte welkom bij ons op kantoor of mail naar info@overwater-assurantie.nl.

Ontdek nu ook onze App

Met onze App heeft u in een handomdraai alle belangrijke informatie bij de hand. Meld direct uw schade of plan zelf een afspraak in.

Blijf op de hoogte

Door onze nieuwsbrief houden wij onze bestaande en toekomstige relaties op de hoogte van de ontwikkeling van ons kantoor en ons vakgebied.