Terug

Het voorjaar komt er aan!

De komende periode trekken we er met z’n allen weer op uit waarbij elektrische fietsen niet meer weg te denken zijn uit ons straatbeeld. Ze gaan sneller dan de stadsfiets en zijn beter voor het milieu dan de auto. Toch zijn er ook risico’s. Die hebben te maken met de accu. Want als die brandt, is dat lastig te blussen. Met onze tips en aanbevelingen kan schade worden beperkt of voorkomen.

Bewaar de accu op kamertemperatuur

Zet de fiets met accu niet in een ongeïsoleerde schuur of garage maar laat de fiets ook niet buiten in de kou staan. Door de lage temperaturen kan de accu volledig leeglopen waarna deze niet meer te gebruiken is

Hoge temperaturen kunnen ook tot brand van een accu leiden. Leg daarom geen accu’s op de verwarming of een andere warme plaats. En parkeer een elektrische fiets in de zomer of op een warme voorjaarsdag niet te lang in de volle zon. Bewaar de accu op kamertemperatuur!

Vol=vol

Branden met fietsaccu’s kunnen ook ontstaan nadat het laadproces is afgelopen. Dat betekent dat het verstandig is, om zodra de accu volledig is opgeladen, de stekker uit het stopcontact te halen. Het is aan te raden om de accu overdag en tijdens werktijd op te laden. Dan kan iemand dit in de gaten houden.

Voorkom val- en stootschade

Een belangrijke oorzaak van brand met fietsaccu’s is verkeerd gebruik. Denk dan vooral aan val-, stoot- of waterschade. Als er zichtbare schade is aan de accu raden wij aan geen risico’s te nemen. Een beschadigde accu vormt namelijk een groot brandrisico. Het advies is om de beschadigde accu niet meer te gebruiken en te laten controleren door het bedrijf waar de fiets is aangeschaft. Is de accu onherstelbaar beschadigd? Dan kan de accu ingeleverd worden bij de milieustraat.

Opbergen in een accubox

Wie een accu onbezorgd veilig op wil bergen en opladen, kan gebruikmaken van een specifiek ontwikkeld opberg- en oplaadsysteem. Bijvoorbeeld een box waarin accu’s kunnen worden opgeborgen en opgeladen.

Installeer een rookmelder

Sinds juli 2022 moet iedere woning minimaal één rookmelder per verdieping hebben. Maar het is zeker geen overbodige luxe om een extra exemplaar op te hangen in de ruimte waar een fietsaccu wordt opgeladen Een accubrand begint namelijk vaak binnenin de accu, gevolgd door hevige rookvorming die zeer giftig is. Het is dan wel zo handig als een rookmelder daarvoor waarschuwt. Als er eenmaal rookvorming is, is het meestal te laat om een brand nog te voorkomen. Het is dan vooral belangrijk dat omstanders zichzelf in veiligheid brengen.

De gegeven tips zijn helaas nodig en vragen om aandacht. Daar waar de techniek zich ontwikkelt, ontstaan er ook risico’s aan het gebruik. Wilt u meer informatie over dit onderwerp of andere diensten van ons bedrijf? Bel dan naar 0186 820000 of stuur een e-mail naar astrid@overwater-assurantie.nl

Ontdek nu ook onze App

Met onze App heeft u in een handomdraai alle belangrijke informatie bij de hand. Meld direct uw schade of plan zelf een afspraak in.

Blijf op de hoogte

Door onze nieuwsbrief houden wij onze bestaande en toekomstige relaties op de hoogte van de ontwikkeling van ons kantoor en ons vakgebied.