Terug

Column: Heeft u uw cyberrisico’s in beeld?

Eerder dit jaar hebben wij u meer verteld over de verplichtingen van werkgevers ten aanzien van hun werknemers, die nu (verplicht) thuis aan het werk zijn. Daarnaast hebben wij u een aantal tips meegegeven voor een veilige thuiswerkplek.

Wanneer wij het risico van cyberaanvallen aankaarten horen wij vaak: “Wij zijn niet interessant voor de crimineel” of “Wij hebben toch niets te verbergen”. Maar helaas moeten wij concluderen dat dit niet het geval is. Voor de hacker is iedereen interessant die in zijn val trapt. Hier wordt vooraf geen selectie gemaakt. Daarnaast heeft iedere ondernemer wel gevoelige informatie, al is het alleen maar de loonstrook van de werknemers. Om u wat meer inzicht te geven in de mogelijke risico’s die u loopt hebben wij 9 praktijk voorbeelden uitgewerkt van bedrijven die in de problemen zijn gekomen door cybercrime.

Aanvullende verzekering
Naast een goed en veilig beleid is het van belang om een goede inschatting te maken wat de gevolgen kunnen zijn als het cyberincident toch plaatsvindt. De (financiële) gevolgen kunnen aanzienlijk zijn, misschien wel onoverkomelijk. Sommige van deze risico’s kunnen dan ook uit handen worden gegeven door het te verzekeren. Inmiddels is het verzekeren van deze incidenten een apart vak geworden.

Bijna iedere ondernemer heeft een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering is bedoeld voor de zaak- en letselschades waarvoor de ondernemer aansprakelijk kan worden gesteld. Wanneer een ondernemer vertrouwelijke gegevens lekt, kan deze worden aangesproken door de gedupeerde klanten. De financiële schade is in dit soort gevallen niet gedekt op de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Voor deze incidenten zijn de cyberverzekeringen ontwikkeld. Naast het risico van een aansprakelijkheidsstelling kunt u ook uw eigen schade meeverzekeren. Een voorbeeld hiervan is dat uw bedrijf stil ligt waardoor er geen omzet gedraaid kan worden of de systemen zijn dusdanig beschadigd dat deze hersteld moeten worden. Ook de kosten voor het herstellen van de reputatie kan voor een groot deel vergoed worden uit deze verzekering.

Wat te doen bij schade?
Indien er een incident plaatsvindt, is het van groot belang dat er zo snel mogelijk geschakeld wordt. Bij iedere cyberverzekeraar zit een team van specialisten 24/7 klaar om u bij te staan en de schade te beperken. Uiteraard doen zij alles in samenspraak met u en/of uw systeembeheerder.
De kosten van deze verzekering hangen sterk af van de branche waarin u werkzaam bent en de grootte van de onderneming. Aangezien de cyberpolis nog niet zo lang op de markt is, is het een echt maatwerkproduct. Wij als adviseur helpen u graag met het inschatten van de risico’s en welke verzekering eventueel past in uw situatie.

Wilt u meer weten over dit onderwerp of andere diensten van ons bedrijf dan bent u van harte welkom bij ons op kantoor of mail naar bram@overwater-assurantie.nl.

Ontdek nu ook onze App

Met onze App heeft u in een handomdraai alle belangrijke informatie bij de hand. Meld direct uw schade of plan zelf een afspraak in.

Blijf op de hoogte

Door onze nieuwsbrief houden wij onze bestaande en toekomstige relaties op de hoogte van de ontwikkeling van ons kantoor en ons vakgebied.