Terug

Bijkomende kosten bij het kopen van een huis

In onze vorige nieuwsbief hebben wij u al gemeld dat starters (huizenkopers tussen de 18 en 35 jaar) in 2021 geen overdrachtsbelasting meer hoeven te betalen. Dit is uiteraard een mooie financiële meevaller voor starters die opzoek zijn naar een eerste koopwoning. Met welke kosten moet u eigenlijk allemaal rekening houden als u een huis gaat kopen? Hieronder hebben wij een overzicht uitgewerkt van de meest voorkomende kosten bij het afsluiten van een hypotheek.

Hypotheekadvies
De uiteindelijke kosten die u hiervoor betaald variëren behoorlijk. Overwater Hypotheekadvies is een onafhankelijk kantoor waardoor wij de mogelijkheid hebben om de rentes en voorwaarden van de verschillende aanbieders te vergelijken. Hiervoor betaalt u wat meer advieskosten dan bij rechtstreekse hypotheekverstrekker u heeft dan alleen geen keuze bij welke aanbieder u uw hypotheek afsluit.

Notariskosten
Wanneer u een huis koopt, mag u kiezen bij welke notaris de koopakte passeert. Het loont om u hierover goed te informeren. De onderlinge notariskosten verschillen behoorlijk van elkaar.

Taxatie- en bouwkundige keuring
Alvorens de hypotheekverstrekker uw hypotheekaanvraag zal goedkeuren, is er een taxatierapport nodig. Wanneer u een wat ouder pand gaat kopen, is het raadzaam om ook een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Laatstgenoemde keuring is in tegenstelling tot de taxatie geen verplichting.

Makelaarskosten
Wanneer u ervoor heeft gekozen om samen te werken met een aankoopmakelaar, brengt dat uiteraard kosten met zich mee. Ook hiervoor geldt dat de tarieven sterk variëren. De ene aankoopmakelaar werkt met een vast tarief en de andere rekent een percentage over de aankoopsom.

Borgtocht NHG
Voor een woning met een koopsom van maximaal € 325.000 (grens 2021) kunt u kiezen voor Nationale Hypotheek Garantie. Dit levert u behalve een rentekorting en ook een vangnet op bij onvoorziene omstandigheden. De kosten bedragen eenmalig 0,7 procent van de totale lening.

Bankgarantie
Met een bankgarantie regelt u dat uw hypotheekverstrekker garant staat voor de waarborgsom die u verschuldigd bent wanneer de koop onverhoopt niet door kan gaan. Deze waarborgsom bedraagt 10 procent van de koopsom. Over deze waarborgsom wordt over het algemeen 1% in rekening gebracht.

Overdrachtsbelasting
Het kabinet is van plan om van 2021 tot en met 2025 de overdrachtsbelasting deels af te schaffen, zo bleek uit de Miljoenennota. Hierdoor worden alle kopers tussen de 15 en 35 jaar die zelf de woning gaan betrekken eenmalig vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Het voorstel moet nog behandeld worden in de Tweede Kamer. Er zal binnenkort uitsluitsel volgen.

Financieel voordeel?
Gelukkig brengt het kopen van een huis ook nog een klein financieel voordeel met zich mee. U kunt namelijk de advies- en bemiddelingskosten voor de hypotheek, de notariskosten voor de hypotheekakte, de kosten voor het taxatierapport en de kosten voor NHG eenmalig aftrekken van uw inkomstenbelasting.

Vragen?
Wanneer u nog vragen heeft over bovenstaande, over het kopen van een woning of het oversluiten van uw hypotheek dan horen wij dat graag van u. U kunt ons eenvoudig bereiken via de e-mail op info@overwater-hypotheek.nl of bel ons op 0186-820000.

Ontdek nu ook onze App

Met onze App heeft u in een handomdraai alle belangrijke informatie bij de hand. Meld direct uw schade of plan zelf een afspraak in.

Blijf op de hoogte

Door onze nieuwsbrief houden wij onze bestaande en toekomstige relaties op de hoogte van de ontwikkeling van ons kantoor en ons vakgebied.