Terug

'All your files are encrypted'

Rustig wilt u beginnen aan de werkweek, het is maandagochtend, een verse kop koffie in de hand. Even de computer opstarten en dan ineens: ‘All your files are encrypted.’ Pas na betaling van losgeld kunt u weer bij uw systemen en data. Een nachtmerrie van ondernemend Nederland! In de media wordt met name bericht over grote bedrijven of instellingen die te maken hebben gehad met een cyberaanval. Zo is onlangs nog de KNVB getroffen door ransomware. Waar de KNVB de voorpagina’s haalt, blijven cyberincidenten binnen het MKB veelal onbesproken. Dit terwijl het leed bij een midden kleinbedrijf juist groter is en het voortbestaan van de desbetreffende onderneming in gevaar komt.

Als we de IT-experts mogen geloven is het niet de vraag of u als ondernemer te maken krijgt met cybercriminelen, maar juist eerder wanneer u het slachtoffer wordt. Er zijn diverse maatregelen die u kunt nemen om het risico op een cyberaanval te verkleinen. Denk aan veilige wachtwoorden, structurele back-ups van uw systeem, tweefactorauthenticatie voor het inloggen, het voorlichten plus bewustmaken van medewerkers, het aanzetten van automatische updates en het opstellen van een plan als het desondanks mis gaat. Heeft u een ICT-partner? Ga dan in gesprek om te zien wat u eventueel nog meer kunt doen. Kijk ook eens op www.digitaltrustcenter.nl. Op deze overheidssite vindt u allerlei tips en handvatten om uzelf digitaal weerbaarder te maken.

Wilt u naast alle genomen maatregelen een extra vangnet? Dan kunt u denken aan een cyberverzekering. Een cyberpolis bestaat uit meerdere onderdelen. Er is sprake van een aansprakelijkheidsdekking, zoals privacy aansprakelijkheid, of schending van de geheimhoudingsplicht als door een inbreuk gegevens van derden zijn gedeeld. Daarnaast zijn de eigen schades verzekerd, zoals bedrijfsstilstand door hacking, ransomware en verlies van geld op de rekening door phising. Tot slot bieden cyberverzekeraars hulp in de vorm van forensisch onderzoek en 24/7 ondersteuning gedurende een hack. U kunt terecht bij een team van experts dat u zo snel als mogelijk weer in de lucht probeert te krijgen.

‘Hang op, klik weg, bel uw bank’, een bekende zin uit een reclamecampagne die al bijna 10 jaar geleden (!) uitgezonden werd. Niet alleen bedrijven zijn het slachtoffer door internetcriminelen, ook particuliere huishoudens worden helaas getroffen door cyberaanvallen. Als particulier bestaat nu tevens de mogelijkheid om een cyberverzekering af te sluiten, welke in grote lijnen lijkt op de zakelijke polis. De inboedelverzekering van Nationale Nederlanden heeft zelfs een standaard cyberdekking.

Wij vinden het belangrijk om al uw risico’s goed in kaart te brengen. Hierbij is het cyberrisico een relatief nieuw maar zeker niet te onderschatten risico. Wilt u meer weten welke verzekeringsmogelijkheden wij kunnen bieden? Bel dan 0186-820005, of stuur een e-mail naar thijs@overwater-assurantie.nl.

Meer over Overwater Verzekeringen

Ontdek nu ook onze App

Met onze App heeft u in een handomdraai alle belangrijke informatie bij de hand. Meld direct uw schade of plan zelf een afspraak in.

Blijf op de hoogte

Door onze nieuwsbrief houden wij onze bestaande en toekomstige relaties op de hoogte van de ontwikkeling van ons kantoor en ons vakgebied.