Terug

Hogere WOZ-waarde kan gunstig zijn

Heeft u de nieuwe WOZ-beschikking van uw gemeente al binnen? De kans is groot dat die weer hoger is dan vorig jaar. Gemiddeld gaat het om 7% meer, maar er zijn ook uitschieters. Als u het niet eens bent met de WOZ-waarde, kunt u bezwaar maken. Maar het kan juist slimmer zijn om dat niet te doen.

De bewoners van een luxe appartementencomplex in het Zeeuwse Middelburg kregen halverwege februari de schrik van hun leven, schrijft de regionale krant PZC. Voor veel woningen steeg de WOZ-waarde van € 245.000 naar € 430.000! Sommige bewoners vinden dit onterecht, anderen denken juist dat de waarde van hun huis tot en met vorig jaar veel te laag is ingeschat.

Verkoopprijs is leidend
Dergelijke stijgingen zijn natuurlijk een uitzondering. In het geval van Middelburg ging het om een nieuw complex, waarvan sinds de oplevering nog geen nieuwe verkoopcijfers bekend waren. Want dat is waar de WOZ-waarde op is gebaseerd: de verkoopprijs, oftewel de waarde van uw huis in het economisch verkeer.

Taxatierapport
Om de WOZ-waarde van uw huis te bepalen, vergelijkt de gemeente het met andere huizen die onlangs zijn verkocht. Welke dat zijn, leest u in het taxatierapport. Dat kunt u online bekijken door in te loggen op MijnOverheid en naar Wonen -> WOZ te surfen. U kunt het rapport ook opvragen bij de gemeente.

Controleren
Ter controle kunt u uw huis vergelijken met andere huizen die ongeveer dezelfde inhoud en perceel- en woonoppervlakte hebben. Maar let op, er spelen meer zaken een rol. Denk aan zonnepanelen, isolerende maatregelen, dakkapellen, een uitbouw of een serre. Die verhogen stuk voor stuk de waarde van uw huis.
Wilt u weten wat de WOZ-waarde van andere huizen in uw buurt is? Dat kunt u snel en eenvoudig controleren bij het online WOZ-waardeloket.

In beroep gaan...
De WOZ-waarde van uw huis bepaalt onder andere hoeveel gemeentelijke belasting en heffingen u betaalt. Hoe hoger de waarde, hoe hoger die belasting. Als u het niet eens bent met de WOZ-beschikking, kunt u ertegen in beroep gaan. Dat moet binnen zes weken na de dagtekening van de beschikking.

...of toch niet?
Maar let op, soms is een hoge WOZ-waarde juist gunstig. Dat kan bijvoorbeeld zo zijn als u een hypotheek hebt (zonder Nationale Hypotheekgarantie) en een risico-opslag op uw hypotheekrente betaalt. Zo'n opslag is afhankelijk van de verhouding tussen de lening en de waarde van het huis. Hoe meer de woning waard is, hoe minder risico-opslag u betaalt. Het verschil kan oplopen tot honderden euro's per jaar en dat is meestal meer dan de extra belasting die u moet betalen.

Sommige geldverstrekkers passen de risico-opslag automatisch aan, maar dat geldt lang niet altijd. Vaak moet u zelf om een verlaging vragen. Dat kan met de WOZ-beschikking, maar ook met een recent taxatierapport.

Extra lenen voor verbouwing
Een hogere WOZ-waarde kan ook de mogelijkheid creëren om uw hypotheek te verhogen. Bijvoorbeeld om een gewenste verbouwing mogelijk te maken of om verduurzamingsmaatregelen te treffen.

Erkend adviseur
Bent u benieuwd of de risico-opslag van uw hypotheek omlaag kan, maar kom je er niet helemaal uit? Denk je eraan je hypotheek te verhogen? Neem dan contact op met Overwater.

Ontdek nu ook onze App

Met onze App heeft u in een handomdraai alle belangrijke informatie bij de hand. Meld direct uw schade of plan zelf een afspraak in.

Blijf op de hoogte

Door onze nieuwsbrief houden wij onze bestaande en toekomstige relaties op de hoogte van de ontwikkeling van ons kantoor en ons vakgebied.