Terug

5 Feitjes over de huizenmarkt na 1 jaar corona

Veel economen voorspelde in het begin van de coronacrisis dat de huizenmarkt in zou storten. Inmiddels zijn we een jaar verder en weten wij dat het tegenovergestelde is gebeurd: de huizenmarkt bloeit als nooit tevoren. Hieronder een overzicht van 5 feitjes over de woningmarkt na 1 jaar corona.

1. Woningen worden vaker verbouwd met spaargeld
Veel huizenbezitters zijn het afgelopen coronajaar aan het verbouwen geslagen. Hierdoor nam het aantal verbouwhypotheken landelijk flink toe, dit in tegenstelling tot het aantal kleinere aanvullende leningen tot €25.000. De aanvragen hiervan blijven in de 2e helft van 2020 juist achter.

Het kadaster acht het aannemelijk dat veel (kleinere) verbouwingen betaald zijn van spaargeld, aangezien veel huizenbezitters met een vaste baan meer hebben kunnen sparen tijdens het coronajaar.

2. Er was een trek vanuit de grote steden naar de omliggende regio’s
Een groot deel van werkend Nederland heeft het afgelopen jaar veel gewerkt vanuit huis. Hierdoor blijkt uit de cijfers dat de reisafstand tot kantoor een minder belangrijke factor is geworden bij het kiezen van een woonplaats. Daarnaast speelt natuurlijk mee dat de huizenprijzen buiten de grote steden lager zijn en er vaak ruimere woningen beschikbaar zijn.

Uit cijfers van het Kadaster blijkt, dat in 2015 nog 70 procent van de huizenkopers binnen hun eigen gemeente verhuisde. In 2020 was dit nog maar 50 procent. Ook nam de verhuisafstand van de verhuizers buiten de eigen gemeente toe: van gemiddeld 37 kilometer in 2015 naar 44 kilometer in 2020

3. De woningprijzen stegen naar een recordhoogte
Wie het nieuws de afgelopen tijd een beetje heeft gevolgd, zal het vast niet ontgaan zijn: De afgelopen jaren hebben de huizenprijzen record naar record verbroken. Eerder dit jaar werd zelfs de sterkste stijging in bijna 20 jaar genoteerd (10,4%).

4. Het aantal woningtransacties steeg
In het afgelopen coronajaar zijn bijna 244.000 woningen van eigenaar gewisseld. Dit aantal is hoger dan in 2019. Ook het aantal starters dat hun eerste huis kocht, lag tijdens de coronaperiode 3,7 procent hoger dan tijdens dezelfde periode aan jaar eerder.

5. Nieuwe regels omtrent de overdrachtsbelasting zorgen voor pieken in transacties
Op Prinsjesdag werd bekend dat de overdrachtsbelasting voor kopers tot 35 in 2021 zou komen te vervallen. In plaats daarvan zou de overdrachtsbelasting voor beleggers toenemen van twee naar acht procent. Daardoor ontstond in december 2020 een piek van woningtransacties onder particuliere investeerders. In januari volgde juist een piek onder de huizenkopers tot 35 jaar. Zij hadden gewacht tot de afschaffing van de overdrachtsbelasting en kochten in januari 2021 twee keer zoveel woningen dan in januari 2020.

Vragen?
Wilt u meer weten over dit onderwerp of andere diensten van ons bedrijf, neem dan contact met ons op via telefoonnummer: 0186-820000 of via e-mail:info@overwater-hypotheek.nl.

Bron: Het kadaster

Ontdek nu ook onze App

Met onze App heeft u in een handomdraai alle belangrijke informatie bij de hand. Meld direct uw schade of plan zelf een afspraak in.

Blijf op de hoogte

Door onze nieuwsbrief houden wij onze bestaande en toekomstige relaties op de hoogte van de ontwikkeling van ons kantoor en ons vakgebied.