Terug

4 Opties om uw recreatiewoning te financieren

Nu het einde van het jaar weer inzicht is, zijn veel mensen alweer bezig met het maken van nieuwe plannen voor volgend jaar. Stel nu dat u voornemens bent om een recreatiewoning te kopen. Op welke manier kunt u dan de financiering hiervoor regelen? In het onderstaande artikel hebben wij vier mogelijkheden voor u uitgewerkt (die u uiteraard ook kunt combineren) hoe u een recreatiewoning kunt financieren. Waarbij voor alle opties geldt dat het van belang is om goed in de gaten te houden wat u maximaal kunt besteden. Het zou vervelend zijn als u door de aanschaf van een recreatiewoning de vaste lasten niet meer kunt betalen .

Optie 1 – Hypotheek voor een recreatiewoning in Nederland
Een recreatiewoning kan (deels) gefinancierd worden met een tweede hypotheek of een recreatiewoning hypotheek. Deze verschillen op een aantal punten met een ‘gewone’ hypotheek voor een woonhuis. Het grootste verschil van een tweede hypotheek ten opzichte van een eerste hypotheek is dat u de rente niet mag aftrekken van de belasting. U betaalt dus meer rente dan bij een eerste hypotheek.

Per hypotheekverstrekker is het zeer verschillend aan welke voorwaarden moet worden voldaan. Zo kan de hypotheekverstrekker in zijn voorwaarden opnemen dat de woning van steen of beton moet zijn gemaakt of de woning mag niet permanent worden bewoond. Onze adviseur gaat graag verder met u in gesprek om in kaart te brengen welke hypotheekaanbieder het beste past bij uw situatie en helpt u met het in kaart brengen van de voorwaarden waaraan u met voldoen.

Optie 2 – Hypotheek voor een recreatiewoning in het buitenland
Wanneer u een recreatiewoning in het buitenland wilt kopen, dan kunt u kiezen voor een hypotheekverstrekker in Nederland of in het land waar u de woning zelf wilt kopen. Naast de hypotheekkosten moet u ook nog rekening houden met de fiscale regels van het land waarin u de recreatiewoning koopt en de eventuele financiële gevolgen hiervan.

Over het algemeen geldt dat banken niet staan te springen om een hypotheek te verstrekken voor een tweede huis in het buitenland. Vanwege het hogere risico – of althans een risico dat moeilijker is in te schatten – rekenen ze vaak een hogere rente. Ook kunt u meestal tot slechts 75% van de koopprijs lenen. Verder staat een looptijd van 30 jaar niet altijd vast.

Tip
Laat in uw (voorlopige) koopcontract altijd een ontbindende voorwaarde opnemen, voor als u de financiering niet rond krijgt. Let ook op wat de bijkomende kosten zijn. Die kunnen in het buitenland heel anders uitvallen dan in Nederland.

Optie 3 – Eigen vermogen
Uiteraard is het ook mogelijk om u recreatiewoning te financieren door eigen vermogen. Het grote voordeel hiervan is dat u geen schuld heeft aan de hypotheekverstrekker en dat u over deze schuld geen rente hoeft te betalen. Het nadeel hiervan is dat uw eigen vermogen vast zit in de woning. U kunt dit vermogen dus niet meer gebruiken voor andere doeleinden totdat u uw vakantiewoning weer heeft verkocht.

Optie 4 – Een persoonlijke lening
Wanneer het niet lukt om een passende hypotheek te vinden, is een consumptief krediet een goed alternatief voor de financiering van een recreatiewoning. Een lening heeft vaak een hogere rente maar doordat de looptijd van de lening korter is, kan dit financieel voordeliger zijn dan een hypotheek. Daarnaast is een lening in de regel sneller geregeld dan een hypotheek en betaalt u geen afsluitkosten of andere kosten zoals taxatie- en notariskosten.

Vragen of interesse?
Onze adviseur brengt graag voor u in kaart welke optie voor u het best passend is bij uw persoonlijke situatie. Wanneer u nog vragen heeft of een afspraak wilt inplannen met onze hypotheekadviseur kan dit eenvoudig via de e-mail op info@overwater-hypotheek.nl of bel ons op 0186-820000.

Ontdek nu ook onze App

Met onze App heeft u in een handomdraai alle belangrijke informatie bij de hand. Meld direct uw schade of plan zelf een afspraak in.

Blijf op de hoogte

Door onze nieuwsbrief houden wij onze bestaande en toekomstige relaties op de hoogte van de ontwikkeling van ons kantoor en ons vakgebied.