Cyberverzekering

De digitale veiligheid van uw onderneming wordt steeds belangrijker. Mede doordat cybercriminaliteit zo langzamerhand de grootste vorm van criminaliteit is, is het van belang dat uw onderneming veilig is en veilig blijft.

Veel maatregelen kunt u zelf al nemen. U kunt hierbij denken aan:

  • Veilige wachtwoorden
  • Structurele back-ups
  • 2-traps authenticatie
  • Voorlichting van uw medewerkers
  • Zorg voor een plan voor als het onverhoopt mis gaat.

Daarnaast is het verstandig om de (financiële) risico’s van uw onderneming in kaart te brengen. Een van die risico’s is het cyberrisico. Ondanks dat u alle maatregelen heeft genomen, kan het toch misgaan. Een oplossing kan het verzekeren van het cyberrisico zijn. Wij hebben de beschikking over diverse tools om voor u bedrijf  de mogelijke financiële impact van een cyberaanval in kaart te brengen.

Praktijkvoorbeelden 

De gevolgen van een datalek of een gijzeling van uw software kan grote gevolgen hebben. Naast het feit dat u een (hoge) boete kunt krijgen voor het lekken van gevoelige informatie, kan het ook zijn dat u een langere periode geen omzet kunt draaien. En dat terwijl de kosten doorlopen.  Helaas hebben wij in de praktijk gemerkt dat er steeds meer en omvangrijkere incidenten plaats vinden. Onderschat dit risico dus niet!

Benieuwd naar wat voor soort risico u nu eventueel loopt? Bekijk dan de praktijkvoorbeelden van 9 mkb-bedrijven die in de problemen zijn gekozen door cybercrime.

Risicoklasseindeling

De Risicoklassenindeling voor Digitale Veiligheid is een risicoclassificatiemodel voor het midden- en kleinbedrijf. Aan de hand van 11 vragen wordt een inschatting gemaakt hoe groot het risico is op een cyberincident. Deze inschatting bepaalt in welke risicoklasse (1 t/m 4) je onderneming valt en welke maatregelen er genomen moeten worden om uw digitale veiligheid op orde te hebben.

Benieuwd in welke risicoklasse uw onderneming ingedeeld wordt? Doorloop in enkele minuten deze gratis tool en ontvang meteen een handige inventarisatie van beveiligingsmaatregelen.

Soorten risico’s

Wanneer u ergens voor aansprakelijk bent, kan dit verzekerd worden op een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (zaak- en letselschade) of een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (beroepsfout). In geval van bijvoorbeeld een datalek valt dit niet onder de genoemde verzekerring. Dit kunt u door middel van een cyberriskverzekering verzekeren. Daarnaast zijn er nog meer rubrieken welke u kunt verzekeren.

  • Digitale aansprakelijkheid Dekt bijvoorbeeld de schade die u veroorzaakt als u onbedoeld een virus heeft verspreid.
  • Afpersing Indien uw systeem wordt gegijzeld kan het zijn dat de criminelen losgeld eisen. U krijgt dan bijstand en in sommige gevallen wordt het losgeld betaald.
  • Omzetverlies Als uw systemen platliggen door een aanval, lijdt u omzetverlies. Deze dekking is vergelijkbaar met een traditionele bedrijfsschadeverzekering.
  • Privacy Wanneer er gevoelige informatie wordt gestolen, kunnen de slachtoffers een claim bij u indienen. Daarnaast kan er zelfs een boete worden opgelegd.
  • Systeeminbraak & hacking Uw website en systemen vormen een essentieel onderdeel van uw bedrijf. Wanneer dit beschadigd raakt is het van belang dat dit snel en adequaat wordt opgelost. Ook eventuele reputatieherstel valt onder deze rubriek.

Wat te doen bij schade? 

Wanneer er een incident heeft plaatsgevonden, dient u zo snel mogelijk te schakelen met uw systeembeheerder en de specialisten van de verzekeraar. Op die manier zorgen zij er voor dat de schade wordt beperkt en dat het probleem zo snel mogelijk wordt opgelost. De specialisten zijn 24/7 beschikbaar.

Inmiddels is het cyberrisico een vak apart geworden. Daarom inventariseren wij graag met u welke risico’s u loopt en of deze eventueel verzekerd moeten worden.

Meer informatie

Heeft u een vraag over onze cyberverzekeringen? Stel uw vraag dan via ons contactformulier,
bel ons op: 0186 82 00 00 of maakt direct een afspraak met één van onze specialisten.

Verzekeringskaarten

Op onze verzekeringskaarten vindt u meer informatie over onze eigen cyberverzekering van onze aanbieders.

Ontdek nu ook onze App

Met onze App heeft u in een handomdraai alle belangrijke informatie bij de hand. Meld direct uw schade of plan zelf een afspraak in.

Blijf op de hoogte

Door onze nieuwsbrief houden wij onze bestaande en toekomstige relaties op de hoogte van de ontwikkeling van ons kantoor en ons vakgebied.