Wat is een cyberverzekering?

Elk bedrijf werkt tegenwoordig met digitale gegevens en systemen. Van persoonsgegevens tot databases en computersystemen. Dit brengt ook cyberrisico’s met zich met name door cybercriminaliteit. Dit is in het bedrijfsleven inmiddels één van de grootste en ingrijpendste vorm van criminaliteit, denk bijvoorbeeld aan virussen, phishing of computerhacks. Een cyberverzekering dekt de financiële gevolgen van risico’s van cybercrime.

Maar hoe ziet dat risico er precies uit? Om dat te laten zien zetten we negen voorbeelden op een rij. Deze MKB-bedrijven kwamen in de problemen door cybercrime:

Bekijk praktijkvoorbeelden
https://overwater-advies.nl/wp-content/uploads/2020/02/blog-cyber-scaled.jpg
https://overwater-advies.nl/wp-content/uploads/Cyber-2.jpg

Waarom een cyberverzekering afsluiten?

De gevolgen van een datalek of een gijzeling van uw software kan grote gevolgen hebben. Dat merken we helaas steeds vaker in de praktijk. Naast dat u een (hoge) boete kunt krijgen voor het lekken van gevoelige informatie, kan het ook gebeuren dat u een langere periode geen omzet kunt maken. Waarbij de kosten gewoon doorlopen. Een cyberverzekering beschermt u tegen de financiële schade en biedt ondersteuning bij het herstellen van uw systemen. Wij helpen u met het vergelijken en selecteren van cyberverzekeringen die het beste bij uw situatie past.

Adviesgesprek aanvragen

Deze maatregelen kunt u zelf nemen

Om de kans op cybercrime te verlagen, is het belangrijk om de juiste maatregelen te nemen. Dit kunt u zelf doen:

  • zorg voor veilige wachtwoorden
  • maak structurele back-ups
  • ga voor tweestapsverificatie
  • licht uw medewerkers voor
  • zorg voor een plan als het toch mis gaat

Het is verstandig om naast deze maatregelen de (financiële) cyberrisico’s voor uw bedrijf in kaart te brengen en dit te verzekeren. Daar helpen we u graag bij door samen de mogelijke financiële impact van een cyberaanval in kaart te brengen. Wilt u zelf alvast een inschatting maken van uw risico op een cyberincident? Dan kunt u hier ​de Risicoklassenindeling voor Digitale Veiligheid voor het MKB invullen.

Check uw risicoklasse

Dit dekt een cyberverzekering

Stel: u wordt voor schade aansprakelijk gesteld. Als het om zaak- en letselschade gaat, wordt dit gedekt door een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Schade door een beroepsfout wordt gedekt door een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Bij een datalek is dit niet het geval. Een cyberriskverzekering dekt deze schade wel. Ook de volgende risico’s kunnen we voor u verzekeren bij een cyberverzekering:

  • Digitale aansprakelijkheid. Dit dekt bijvoorbeeld schade die u veroorzaakt als u onbedoeld een virus heeft verspreid.
  • Afpersing. Als uw systeem wordt gegijzeld kan het zijn dat de criminelen losgeld eisen. U krijgt dan bijstand en in sommige gevallen wordt het losgeld betaald.
  • Omzetverlies. Als uw systemen plat liggen door een aanval, lijdt u omzetverlies. Deze dekking is vergelijkbaar met een traditionele bedrijfsschadeverzekering.
  • Privacy. Wordt er gevoelige informatie bij u gestolen? Dan bent u verzekerd tegen boetes en de claims die slachtoffers bij u kunnen indienen.
  • Systeeminbraak en hacking. Uw website en systemen zijn belangrijk voor uw bedrijf. Wanneer ze beschadigd raken staat er team van experts voor u klaar om dit zo snel mogelijk op te lossen. Ook eventueel reputatieherstel valt onder deze rubriek.

Gerelateerde verzekeringen

Misschien zijn deze verzekeringen ook interessant voor u.

Roerende zakenverzekering

Met de roerende zakenverzekering kunt u uw bedrijfsmiddelen verzekeren tegen diefstal, brand, storm en waterschade.

Lees meer

Bedrijfsschadeverzekering

Brand, waterschade of diefstal kan de continuïteit van uw praktijk in gevaar brengen. Met een bedrijfsschadeverzekering zijn deze extra kosten verzekerd.

Lees meer