Heeft u een eigen woning en bent u van plan om binnenkort een ander huis te kopen? Dan krijgt u met meer zaken te maken dan toen u uw eerste woning kocht. Denk alleen al aan de verkoop van uw huidige woning. Misschien wilt u eerst gaan kopen, of gaat u juist eerst verkopen. Wat kunt u met de overwaarde van uw woning doen? En hoe werkt een overbruggingshypotheek? We helpen u alvast op weg en adviseren u graag bij het vinden van de juiste hypotheek.

Wat houdt “doorstromen” in als het gaat om hypotheken?

Een doorstromer betekent simpelweg dat iemand vanuit een bestaande koopwoning naar een volgende woning verhuist. Kortom, u bent niet nieuw op de woningmarkt. Net als bij starters is de eerste stap om inzicht te krijgen in wat u maximaal kunt lenen. En daarnaast in wat de overwaarde van uw huidige woning is. Zo kunt u op zoek naar een woning die bij uw budget past. Ook hier geldt ons advies: kijk niet alleen naar uw maximale hypotheek, maar ook naar het maximale bedrag dat u per maand wilt besteden aan uw woonlasten. U houdt dan genoeg over om leuke dingen te blijven doen.

Welke hypotheekvorm is het beste voor doorstromers?

Welke hypotheekvorm de beste is als u een nieuwe woning koopt, is afhankelijk van een aantal zaken. Uw leeftijd bijvoorbeeld. Wanneer u richting uw pensioen gaat zullen we u een andere hypotheek adviseren dan een jongere doorstromer. Maar het moment waarop u uw huidige woning gekocht heeft is ook van invloed. Als u uw woning na 2013 heeft gekocht, dan heeft u vaak de keuze uit de drie meest gangbare hypotheekvormen. Heeft u de woning voor 2013 gekocht, dan is er veel meer keuze in hypotheekvormen. Dat maakt het soms complex. Onze onafhankelijke hypotheekadviseurs adviseren u graag

Lees meer over hypotheekvormen

Houd met deze zaken rekening als u uw volgende hypotheek gaat afsluiten

Gaat u uw volgende hypotheek afsluiten? Dan kunt u met een aantal zaken rekening houden. Waar starters geen overwaarde hebben en dus altijd eigen geld in moeten brengen, heeft een doorstromer in de huidige woningmarkt altijd overwaarde op de woning. De kosten die bij de aankoop van een nieuwe woning komen kijken kunt u vaak met de overwaarde financieren. Ook zijn de gevolgen van lagere taxatie van de nieuwe woning kleiner. U kunt dit vaak met de overwaarde opvangen. En de kans dat uw huidige woning minder waard is dan toen u deze kocht is op dit moment nihil. Er is immers nog steeds een tekort aan woningen. Onze hypotheekadviseur Martijn Vermeulen schreef onlangs nog een artikel over de hypotheekmarkt op ons blog.

Is een overbruggingshypotheek nodig? Zo werkt het

Goed nieuws: uw woning is nu meer waard dan toen u de woning kocht. De overwaarde moet u volgens de wet gebruiken voor de aankoop van uw nieuwe woning. Maar wanneer u die woning koopt, heeft u het geld van de overwaarde nog niet. Het zit immers nog ‘vast’ in uw huidige woning. Met een overbruggingshypotheek helpt de nieuwe geldverstrekker u om deze periode te overbruggen. U financiert zo tijdelijk de overwaarde van uw woning. De geldverstrekker kijkt naar de schuld die op uw huidige woning zit en met een taxatie of verkoopovereenkomst toont u de huidige waarde aan. 

De kosten van een overbruggingshypotheek

De overbruggingshypotheek is een tijdelijke overeenkomst. Die loopt zolang u dat nodig heeft. Vaak is dat een aantal maanden. Het nadeel is dat u bij geldverstrekkers vaak niet gemakkelijk kunt vinden hoeveel zo’n overbruggingshypotheek precies kost. Het is daarom lastig om zelf te achterhalen hoeveel rente u betaalt. Gelukkig duurt de overeenkomst vaak maar kort, waardoor de overbruggingshypotheek nog altijd de goedkoopste optie is. Onze adviseurs maken het graag inzichtelijk voor u. Maak een vrijblijvende afspraak. Vaak kunt u deze week nog terecht.

Voordelen van een overbruggingshypotheek

Banken beschouwen een overbruggingshypotheek als eigen geld. Dat is gunstig voor het aanvragen een hypotheek wanneer u wilt verhuizen. U kunt de overbruggingshypotheek boetevrij aflossen zodra uw oude huis verkocht is. 

Een ander bijkomend voordeel van de overbruggingshypotheek is dat, onder voorwaarden, de rente fiscaal aftrekbaar is voor maximaal 3 jaar. 

Plan een vrijblijvend gesprek

Anderen bekeken ook:

Overwater HypotheekCheck

Als u wilt gaan kopen, dan wilt u eerst weten wat u maximaal kunt lenen.... Lees meer

Woonhuis

Uw woonhuis kan op veel manieren beschadigd raken. De financiële gevolgen hiervan zijn vaak groot.

Lees meer Afspraak maken

Overwater Hypotheken

Hypotheekadvies van de experts van Overwater Of het nu om onafhankelijk hypotheekadvies voor uw eerste... Lees meer

Overwater OversluitCheck

Wilt u profiteren van de lage rente, maar heeft u geen verhuisplannen? Dan kunt u... Lees meer

Een eerste huis kopen

Bent u van plan om uw eerste huis te kopen? Dan vormt dat in de regel een spannende tijd waarin u over veel zaken moet nadenken en belangrijke beslissingen moet nemen.

Lees meer

Ontdek nu ook onze App

Met onze App heeft u in een handomdraai alle belangrijke informatie bij de hand. Meld direct uw schade of plan zelf een afspraak in.

Blijf op de hoogte

Door onze nieuwsbrief houden wij onze bestaande en toekomstige relaties op de hoogte van de ontwikkeling van ons kantoor en ons vakgebied.