Terug

Column: Risico’s zonnepanelen

Wanneer u door een willekeurige plaats in Nederland rijdt, is het inmiddels een normaal beeld als de daken bedekt zijn met zonnepanelen. De zonnepanelen zijn een populaire vorm om het huis of bedrijfspand te verduurzamen en om de energiekosten te verlagen.

Buiten het feit dat de zonnepanelen goed voor ons milieu zijn en ze ook besparen op de energiekosten, zijn ze heel brandgevaarlijk. Een paneel wat verkeerd geplaatst is, kan een groot risico vormen. De grootste risico’s zijn:

  • De bekabeling is slecht aangesloten.
  • Te veel panelen geplaatst voor de constructie.
  • De panelen zijn te dicht op brandbare isolatie of hout geplaatst.

Zo moest het ijsstadion Thialf in Heerenveen begin juni de zonnepanelen op het dak uitzetten. De verzekeraar had namelijk de brandverzekering opgezegd omdat de zonnepanelen slecht waren geïnstalleerd op brandbaar isolatiemateriaal. Hierdoor werd het risico op een brand te groot. Het pand niet verzekeren was geen optie en zodoende heeft men besloten om de zonnepanelen uit te zetten.

Mede door het voorval in Thialf is het opstellen van richtlijnen voor het installeren en plaatsen van zonnepanelen in een stroomversnelling gekomen.  Zo is er voor het plaatsen van zonnepanelen een keurmerk, Zonnekeur. De bedrijven met dit keurmerk worden door een onafhankelijke stichting gecontroleerd op de kwaliteit van de geleverde zaken.

Veel verschillende bedrijven kunnen u zonnepanelen leveren. Wanneer zij geen keurmerk hebben, betekent dit niet dat zij niet capabel zijn. U kunt bijvoorbeeld ook kijken naar langere garantietermijnen. Daarnaast zijn er nog veel meer aandachtspunten die van belang zijn bij het installeren van zonnepanelen. Laat u daarom goed en helder informeren door de installateur.

Ook voor de verzekering van uw huis of bedrijfspand is het belangrijk dat u doorgeeft hoeveel panelen er geplaatst worden. Het risico voor de verzekeraar verandert en daarbij gaat de (herbouw-)waarde van het pand omhoog.

Vervolgens is het periodieke onderhoud een van de belangrijkste aspecten. Het is van belang om de zonnepanelen zo nu en dan schoon te maken. Dit zorgt ook voor een hoger rendement. Ook de stekkers en kabels dient u te controleren op onder andere beschadigingen. Op deze manier zorgt u in ieder geval dat het risico op brand door zonnepanelen zo laag mogelijk is en dat het rendement zo hoog mogelijk is.

Indien u vragen heeft over wat de invloed van zonnepanelen kan hebben op uw verzekering, neem dan contact met ons op. Wij kijken graag samen met u naar de aandachtspunten en de eventuele verzekeringsoplossingen.

Ontdek nu ook onze App

Met onze App heeft u in een handomdraai alle belangrijke informatie bij de hand. Meld direct uw schade of plan zelf een afspraak in.

Blijf op de hoogte

Door onze nieuwsbrief houden wij onze bestaande en toekomstige relaties op de hoogte van de ontwikkeling van ons kantoor en ons vakgebied.