Een ander huis kopen

Heeft u al een eigen huis en wilt u verhuizen? In tegenstelling tot het kopen van een eerste woning zijn er diverse zaken waar u rekening mee moet houden. Wij hebben een overzicht van de meeste gestelde vragen hieronder voor u uitgewerkt

Hypotheek oversluiten of meenemen?

Als de koopsom van uw nieuwe huis hoger is dan de bestaande hypotheek en is niet voldoende eigen geld, dan zult u uw hypotheek moeten verhogen. Voor het gedeelte dat de hypotheek boven uw bestaande hypotheek ‘uitkomt’ moet u een nieuwe aanvullende hypotheek afsluiten. Dit nieuwe deel moet voldoen aan de op dat moment geldende wet- en regelgeving.

Oversluiten is meestal verstandig als de huidige hypotheekvorm niet meer bij uw persoonlijke situatie past, bijvoorbeeld uw hypotheek kan elders goedkoper of u wilt sneller aflossen.

Hoe maakt u gebruik van uw overwaarde

Is de verkoopopbrengst van uw huidige woning hoger dan uw hypotheekschuld, dan is er sprake van overwaarde. Dit bedrag kunt u gebruiken voor de aankoop of verbouwing van de nieuwe woning.

Eerst een huis verkopen en dan kopen of juist andersom?

Wanneer u eerst verkoopt en dan pas koopt is het voordeel is dat u precies weet wat u kunt besteden aan uw nieuwe huis. Een nadeel is dat u wellicht uw droomhuis misloopt en noodgedwongen een tijdelijke oplossing moet zoeken.

Indien u eerst iets koopt voordat de huidige woning verkocht is dan is het nog onzeker wat de huidige woning opbrengt en maakt het wellicht financieel onoverzichtelijker.

Overige aandachtspunten

Heeft uw nieuwe huis een laag energie label? Vergeet dat niet om verduurzaming mee te nemen in uw hypotheek. Duurzame verbeteringen kunnen voordelig uitpakken voor uw maandlasten, de waarde van uw woning, het wooncomfort en het klimaat. Daarnaast geven deze duurzame verbeteringen u de mogelijkheid om tot 106% van de waarde van uw woning te lenen. Hierbij moet het extra bedrag van 6% wel aan energiebesparende maatregelen worden besteed.

Zorg ervoor dat u tijdig doorgeeft aan u verzekeraar dat u gaat verhuizen. Dit geldt ook voor uw aansprakelijkheids- en inboedelverzekering. In sommige gevallen kan dit een gunstige invloed hebben op de hoogte van de premie. De hoogte van bijvoorbeeld uw autoverzekering wordt onder andere bepaald door de regio waar u woonachting bent.

Meer informatie?

Wilt u graag meer informatie ontvangen over de mogelijkheden van uw hypotheek? U kunt zelf eenvoudig een vrijblijvend gesprek inplannen met één van onze hypotheek adviseurs.

Plan hier uw afspraak